15 Şubat komplosu Sydney’de protesto edildi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat uluslararası komplonun 25. Yıl dönümünü Sydney kent merkezinde Kurdistanlılar ve dostlarının katılımıyla kitlesel bir şekilde protesto edildi.

Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kurdistan’a barış” şiarıyla Sydney Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından düzenlenen eyleme Yeşiller Senatörleri David Shoebridge ve Lee Rhiannon ile Greenleft gazetesi editörü Peter Boyle konuşmacı olarak katıldı. 

DKTM yönetimi adına Timur Tatvan ve Brusk Ayveri yaptıkları konuşmalarda Kürt sorununun demokratik çözümün yegane yolunun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünden geçtiğini ifade ederek “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar” eylem halinde olacaklarını vurguladılar. 

Eylemde konuşan Yeşiller Partisi Senatörü David Shoebridge de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutulduğu ağıt tecrit koşullarına dikkat “Sayın Öcalan, muhtemelen gezegendeki en uzun siyasi tutukludur. Avustralya hükümetimize, ABD’ye ve Britanyaya Abdullah Öcalanın serbest bırakılması için Türkiye’ye baskı yapması çağrısında bulunuyoruz. Çünkü eğer Abdullah Öcalan'ı bırakırlarsa, o sadece Kürtlerin kendi kaderini tayin etmelerini sağlamanın yanısıra, aynı zamanda bölünmeyi sona erdirmenin, kalıcı barışı yaratmanın güçlü bir siyasi yolu haline gelecektir” dedi. Dünyanın dikkatleri Gazze ve Ukrayna’dayken Türk devletinin Rojava’da Kürt halkına yönelik ağır bir saldırı yürüttüğüne dikakt çeken Shoebridge, “siyasi suikastlerle ve sivil yaşam alanlarının bombalanması sonucu çok sayıda insan hayatını kaybetti. Türk devleti bu acımasız saldırılarıyla insanlığa karşı suç işlemeye devam etmektedir “ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye savaş uçakları verilmesi planlarına da karşı çıkan Shoebridge, “Eğer bunlar Türkiye'ye verilirse, Kürt halkını katletmek için kullanılacaktır. F35 savaş uçaklarının küresel tedarik zincirinin bir parçası olan Avustralya hükümeti buna hayır demeli ve Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısına destek vermelidir” şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisi eski Senatörü Senatörü Lee Rhiannon ise “Kürt halkının lideri Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm Kürt siyasi tutsakların serbest bırakılması ve barış sürecinin yeniden başlatılması talebinde bulunan, giderek büyüyen küresel bir hareketin parçasıyız” diyerek Abdullah Öcalan’ın barışçıl ve demokratik çözüm için önemli işler yaptığını belirtti.


Kürt Halk Önderi’nin 25 yıldır bir Türk ada hapishanesinde çok ağır tecrit koşullarında tutulduğunu vurgulayan Rhiannon, “Öcalan’a özgürlük talebiyle bugün buradayız. Artık dünyanın da sesini duyurmasının zamanı geldi. Sayın Öcalan'ın inanılmaz çalışmalarını çok kimsenin bilmediğini biliyoruz ama hepimiz Sayın Öcalan'ın ünlü sloganı “Jin Jiyan Azadî” duymuşuzdur. Sayın Öcalan’ın bu şiarı başta İran’daki halk ayaklanması ile birlikte tüm dünyada yankılandı. 25 yıldır tecrit koşullarında tutulan Sayın Öcalan aynı zamanda Kürt halkının Nelson Mandela'sı olarak da tanınmaktadır. Mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılması kesinlikle hayati önem taşıyor. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, dünyanın çok tehlikeli bir durumda olduğu bir dönemde Ortadoğu'da barışın sağlanmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu anlamda Sayın Öcalan'ın özgür olması küresel hareketin acil bir talebidir” dedi.

Eylemde konuşan Greenleft gazetesi editörü Peter Boyle de “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 25 yıl önce Kenya'da uluslararası hukuka aykırı şekilde kaçırıldığında, onun kaçırılmasına yönelik uluslararası bir komplo vardı. Çok sayıda ülkenin gizli servisleri, Batılı ülkeler, Kenya polis teşkilatının yozlaşmış unsurları ve tabii ki Türkiye, onun kaçırılmasında işbirliği yaptı. Bir komployu neden hatırlıyoruz? Çünkü bugün hala geçerliliğini koruyor. Bir bakıma aynı komplo devam ediyor ve bu nedenle, Avustralya hükümeti küresel alanda Kürt lider Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısına destek vererek zalim ve komplocu güçlerin tarafında olmadığını göstermelidir. Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kurdistan'a statü diyorum” şeklinde konuştu.

Eylem alanında açılan stantta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitapların tanıtımı yapıldı, kendisine gönderilmek üzere kart postallar imzalandı, bildiriler dağıtıldı. "Öcalan'a özgürlük", "Bê Serok Jiyan Nabe" sloganları ile eylemi sonlandıran Kurdistanlılar akşam saatlerinde de DKTM'de bir araya gelerek uluslararasıkomploya ilişkin bilgilendirme ve tartışma yürüttü.