200’e yakın akademisyenden Fernas işçilerine destek

Sendika üyeliği gerekçesiyle işten çıkarılan ve Ankara’da açlık grevi eylemi yürüten Fernas işçilerine destek amacıyla 200’e yakın akademisyen, imza kampanyası başlattı.

Manisa'nın Soma ilçesinde, AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik şirketinde çalışırken Bağımsız Maden İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan madenciler, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Kurtuluş Parkı'nda 13 gündür direniyor. Bu direnişe destek vermek amacıyla 196 akademisyen bir imza kampanyası başlattı.

Akademisyenler, yayınladıkları açıklamada madencilerin taleplerinin yasal ve anayasal haklarını savunduğunu belirtti. Açıklamada, Türkiye’de sanayi ve madencilik sektörlerinde insana yakışmayan çalışma koşullarının yaygın olduğuna dikkat çekilerek, "Madencilerin bunun bedelini canlarıyla ödediğini daha on yıl önce Soma’da gördük. Şimdi de aynı havzanın bir başka madeninden madenciler, aynı kadere mahkûm olmamak için mücadele ediyor," ifadelerine yer verildi.

Akademisyenler, anayasa tartışmalarının gündemde olduğu bu dönemde, Fernas işçilerinin güvenli çalışma koşulları, havza ortalamasında maaş ve sendikal haklarının korunması gibi taleplerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. 

Akademisyenler, "Fernas işçileri, bu net ve sade talepler için çalışma hayatlarının 'normalleşmesini' talep ediyorlar. Siyasetin samimiyetinin sınanacağı yer, tam da bugün Fernas işçilerinin yasal ve anayasal talepleridir," açıklamasında bulundu.

Kampanyaya imza atan 196 akademisyen, Fernas madencilerinin taleplerinin yanında olduklarını belirterek, bu taleplerin karşılanmasının ülkenin demokratikleşmesi için önemli bir gösterge olacağını ifade etti.