3 hasta tutsak için eylem: Durumları ağır, hemen bırakılmalılar

3 kentte düzenlenen eylemlerde tutsaklar Devrim Ayık, Eser Morsümbül ve Hanife Arslan’ın sağlık durumlarının ağır olduğu ve acilen bırakılmaları gerektiği vurgulandı.

Hasta tutsaklar için İstanbul, Ankara ve Wan’da eylemler düzenlendi. Eylemlerde Devrim Ayık, Eser Morsümbül ve 76 yaşındaki Hanife Arslan’ın sağlık durumlarının ağır olduğu mesajı verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği eylemlerin 618’incisni şube binası önünde yaptı. Eylemde, Antalya S Tipi Cezaevi'ndeki yüzde 70 engelli raporu bulunan ağır hasta tutsak Eser Morsümbül’ün durumuna dikkat çekilerek, serbest bırakılması istendi.  

Eyleme Musa Anter'in (Apê Musa) kızı Rahşan Anter, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda insan hakları aktivisti katıldı.
Açıklamayı okuyan İHD gönüllülerinden Türker Demirci, "Eser Morsümbül'ün, yüzde 70 engelli raporu bulunuyor. Ayrıca kanser, böbrek yetmezliği, kemik erimesi ve anemi hastası olup, bu hastalıklarına bağlı sürekli baş ağrısı, beslenme sorunları,  hareket güçlüğü yaşamakta ve vücut direncinin düşmesi ve strese bağlı zona hastalığı gibi ek sağlık sorunları yaşamaktadır" dedi.
Demirci, “Morsümbül, cezaevi koşullarında  tedavi edilemediği bilinmesine rağmen serbest bırakılmamakta, yaşam hakkı tehlikeye atılmaktadır” dedi.

WAN

İHD Wan Şubesi Cezaevi Komisyonu da Van T Tipi Cezaevi’nde tutulan ve ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmeyen 76 yaşındaki Hanife Arslan’a ilişkin açıklama yaptı. Şube binası önünde yapılan eylemdeki açıklamayı İHD Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mehmet Salih Coşkun okudu.
Hanife Arslan’ın KOAH, mide ülseri, diyabet, kalp ve yüksek tansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Coşkun, Arslan’ın eklemlerde sıvı azalmasına bağlı olarak yoğun ağrı ve hareket güçlülüğü çektiğini söyledi, serbest bırakılmasını istedi.

ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ise eylemlerinin 490’ıncı haftasında İHD Ankara Şubesi binası önünde açıklama yaptı. Eyleme Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü ve Birleşik Devrimci Parti üyeleri yanı sıra birçok kişi katıldı.
Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki ağır hasta tutsak ve Gazeteci Devrim Ayık’ın durumuna dikkat çeken İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Ayık’a Crohn hastalığı teşhisi konulduğu ve yapılan ameliyat ile bağırsağından 40 cm alındığını paylaştı.
Nuray Çevirmen, Ayık’ın cezaevinde kalmasının mümkün olmadığının altını çizerek, tahliye edilmesini istedi.