3 kentte hasta tutsaklar için eylem

İstanbul, Ankara ve İzmir’de hasta tutsaklar Demet Resuloğlu, Civan Boltan ve Salman Yıldız'ın durumuna dikkat çekildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, hasta tutsaklara dair sürdürdüğü eylemlerin 480’inci haftasında bir kez daha bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde bir araya gelen inisiyatif üyelerine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Wan Milletvekili Mahmut Dündar’ın yanı sıra HEDEP Ankara il temsilcileri ile çok sayıda kişi destek verdi.

İHD Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç, cezaevlerinde en az bin 517 hasta tutsağın olduğunu ve bu tutsaklardan 651 kişinin durumunun ağır olduğunu, bu yıl içinde en az 37 tutsağın cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini söyledi.

Aslı Saraç, İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan 63 yaşındaki hasta tutsak Demet Resuloğlu’nun durumuna dikkat çekti, "Serbest bırakılmalı" dedi.


İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlenen “F Oturması” eyleminin 608’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Civan Boltan’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.
Bu haftaki açıklamayı İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Mukaddesi Şamiloğlu okudu. Boltan ve diğer tüm ağır hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Mukaddesi Şamiloğlu, “Sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.


İZMİR
İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu da 2 haftada bir düzenlediği "Hasta mahpuslara özgürlük” eyleminin 279'uncusunu eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi'nde tek kişilik hücrede tutuklu bulunan ağır hasta tutsak Salman Yıldız'ın sağlık durumuna dikkat çekildi.
Açıklamanın Türkçesini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın, Kürtçesini eşbaşkan Zilan Gümüş okudu.
Açıklamada, Yıldız'ın ani ölüm riski taşıyan epilepsi hastalığı nedeniyle tek başına tutulmaması gerektiği vurgulanarak, tahliyesi istendi.