33 düş yolcusu Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda anıldı

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 düş yolcusu için Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda anma etkinliği düzenleyen gençlik örgütleri, 33'lerin düşleri gerçek kılınana dek mücadeleyi sürdürme sözü verdi.

Gençlik örgütleri, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 düş yolcusu için Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda anma etkinliği düzenledi. Polis ablukası altında gerçekleşen anmaya, Suruç gazisi Çağla Seven ve Barış Akademisyeni Tuna Altınel katıldı. Anmada, katledilen 33 düş yolcusunun resminin yer aldığı, “Suruç için adalet” yazılı pankart ile “Kavganız kavgamız”, “Amed, Ankara, Suruç unutmuyoruz, affetmiyoruz”, “Adalet için tek yol devrim” dövizleri açıldı.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, sık sık “Suruç için adalet herkes için adalet”, “Katil devlet hesap verecek”, “Suruç’u unutma unutturma”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları atıldı, 33 düş yolcusunun isimleri teker teker okunarak, “Yaşıyor” diye haykırıldı.

20 Temmuz’da Süreyya Operası’nda gerçekleşecek yürüyüş için bildiri dağıtan 20 SDGF’li gence yönelik bugün gerçekleştirilen gözaltı furyasının protesto edildiği anmada, kadınlar, işçiler, emekçiler, üniversite öğrencileri ve haksızlığa uğrayan kesimler için adalet istendi. Anmada, Suruç tutsaklarının, Cumartesi Anneleri’nin, KHK mağdurlarının gönderdiği mesajlar dinletildi ve okundu.

ALTINEL: ÇÜNKÜ İKTİDAR BARIŞI HAZZETMİYOR

Anmada bir konuşma yapan Barış Akademisyeni Tuna Altınel, “33 yolcusu savaşın yaktığı bir coğrafyaya doğru yola çıkmışlardı. Amaçları savaş değil barıştı ama daha yolun en başında katledildiler” diyerek sözlerine başladı. Katliamda yaralıların ayakta kalmasına dahi izin verilmediği gibi, hayatını kaybedenlerin cenazelerinin kaldırılmasına da engel olunduğunu hatırlatan Altınel, şöyle konuştu: “Neden mi? Çünkü iktidarını ne pahasına olursa olsun sürdürmek isteyenler barıştan hazzetmemişlerdi. Ve katliamdan hemen sonra savaş için tetiğe basıldı. O gün bugündür bu coğrafya savaşta. Biz Suruç’ta hesaplaşamadığımız, onun asıl faillerini yargı önüne çıkartamadığımız sürece bu devam edecek. Yol uzun ama kalbimiz güçlü, aklımız yerine ve haykırmaya devam ediyor; barış, adalet, demokrasi hemen şimdi.”

‘ADALETİ MAHKEMELERİNİZDE DEĞİL SOKAKLARDA ARIYORUZ’

SGDF adına konuşan Özge Doğan, 5 yıldır sokaklarda Suruç için adalet mücadelesini büyüttüklerini hatırlatarak, 5 yıldır adaleti mahkeme salonlarında değil, sokak sokak yürüttükleri mücadelede aradıklarının vurguladı. Doğan, "Adalet onların mahkeme salonlarında olsaydı, kadın katilleri 'iyi hal indirimi' almazdı. Berkin'i katledenler aklanmazdı. Sivas'ın katilleri bir bir aklanmazdı. Biz dökülen kanların adaletini sizin mahkemelerinizde aramıyoruz. Tam olarak bu meydanlarda, bu sokaklarda arıyoruz" dedi.

33’LERİN DÜŞLERİ GERÇEK KILINANA DEK…

Gençlik Örgütleri adına yapılan açıklamada ise 33'lerin düşleri gerçek kılınana dek mücadelenin süreceği kaydedildi.

Anma, "Unutmak yok, affetmek yok", "Suruç'u unutma, unutturma", "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganlarıyla son buldu.