4 KASIM GÜNDEMİ

4 Kasım Haber Merkezi gündemi

*HPG Merkez Karargah Komutanlık üyesi Bahoz Erdal, Türk devletinin Kürdü bitirmek istediğini belirterek, “Halkımız uzun süreli ve zorlu bir mücadeleye hazırlamalıdır. Kürdistan’da işgal olduğu sürece, direniş de sürecektir” dedi.

*ABD’nin İran’a yönelik ikinci ve son dalga yaptırımları Pazar akşamı yürürlüğe giriyor. İran ile kim iş yaparsa Amerikan yaptırımlarına maruz kalabilir.

*Siyasi, ekonomik ve toplumsal krizin derinleştiği İran’da işçiler, alım gücünün yüzde 80’ini kaybetti.

*ABD yönetiminin Venezuela’ya yönelik ambargosu derinleşirken, 2017’nin başından beri bu ülkeden komşu Peru’ya 550 bin Venezuelalının ulaştığı bildirildi.

*HPG Askeri Konsey üyesi Numan Amed'den etkilenerek gerilla saflarına katılan ve doktorluk yapan Silav Newal, "Yaralı arkadaşların tedaviden sonra iyileştiğini görmek bana moral veriyor" diyor.

*Ankara rejiminin AB ile yaptığı mülteci anlaşmasına rağmen Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteci sayısında geçen yıla göre yüzde 40’lık artış var. Artış karşısında ne AB ne de UNCHR’nin kalıcı bir çözümü yok.

*‘Hayatın Mücevherleri’ adında açtığı sergi ile tohumun insan yaşamındaki değerine vurgu yapmayı amaçlayan Tohum Bilimci Lalehan Uysal, “Hayatın özü tohum!” diyor.

*Avustralya’da yabani hayvanlar kuraklık karşısında ağır bedeller veriyor. Özellikle kangurular ve koalalar, kuraklık tehdidi altında bulunuyor.

*Gaia uzay teleskopunun elde ettiği verileri analiz eden bilim insanlarına göre, Samanyolu iç halesi yıldızları başka bir galaksiden geliyor. Bu galaksinin yaklaşık 10 milyar yıl önce Samanyolu ile çarpıştığı tahmin ediliyor.