6 kadın gazetecinin duruşması görüldü: Asıl suçlu sizsiniz
Duruşması görülen 6 kadın gazeteci, "Kürt gazetecileri savunmaya devam edeceğiz" mesajını verdi, asıl suçlunun devlet güçleri olduğunu vurguladı.
Duruşması görülen 6 kadın gazeteci, "Kürt gazetecileri savunmaya devam edeceğiz" mesajını verdi, asıl suçlunun devlet güçleri olduğunu vurguladı.
Amed'de özgür basın çalışanlarına dönük operasyonları protesto etmek amacıyla 29 Nisan 2023'te Kadıköy’de bir araya gelen ve işkenceyle gözaltına alınan gazeteciler Serpil Ünal, Yadigar Aygün, Pınar Gayıp, Eylem Nazlıer, Zeynep Kuray ve Esra Soybir hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşma Anadolu Adliyesi'ndeki 22’nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Gazeteci Esra Soybir dışındaki tüm gazeteciler duruşmada bulundu. Basın ve hukuk örgütlerinden çok sayıda isim duruşmayı takip etti.
Etkin Haber Ajansı (ETHA) Editörü Pınar Gayıp, polislerin küfürlerine ve şiddetine maruz kaldıklarını belirterek, "Yasak nedeni, Kürt gazetecilerle dayanışma çağrımızdır. Çünkü ana akım medya o dönem gazeteci arkadaşlarımızı ‘terörist’ olarak ilan etti” dedi.
Gazeteci Zeynep Kuray, "Polis, bilerek toplanmamıza 'izin' verdi ve bizi gözaltına aldı” dedi. Mesleki dayanışmanın suç olmadığının altını çizen Zeynep Kuray, "Bu yasakları kabul etmiyorum ve ‘Özgür basın susturulamaz’ pankartını da açtım. Burada bir suçlu varsa kolluktur, emniyettir” dedi.
Gazete Patika Muhabiri Yadigar Aygün de kalp hastası olduğunu belirttiği halde ters kelepçe yapıldığını söyledi.
Mücadele Birliği Muhabiri Serpil Ünal, “İşkenceyle gözaltına alındık. Biz Kürt gazetecilerin serbest bırakılması için yaptık eylemi. Çünkü onlar haber yaptıkları için gözaltına alındılar” dedi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ünde yargılanmalarının tesadüf olmadığını ifade eden Evrensel Muhabiri Eylem Nazlıer, yaşadıkları şiddeti anlattı.
Gazetecilerin avukatlarından Ümmühan Kaya, uluslararası sözleşmeler ve anayasadaki maddeleri hatırlattı.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 16 Nisan'a erteledi.