Êlih cezaevlerindeki ihlaller: Tutsaklar yerde yatıyor, üç kişiye bir kişilik yemek

Êlih Barosu, cezaevlerinde yaşanan ciddi sorunları içeren bir rapor yayınladı. Raporda, tutsakların yerde yattığı ve 3 kişinin paylaşması gereken yemeğin bir kişiye verildiği ifade edildi.

Êlih’teki M ve T Tipi cezaevleri ile Yüksek Güvenlikli cezaevlerine dair hazırlanan rapor, Êlih Barosu binasında düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna sunuldu.

Baro Başkanı Erkan Şenses'in yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri de açıklamaya katıldı.

Êlih Barosu Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi Başkanı Rostem Siyahtaş, cezaevlerinde yaptıkları görüşmeler sonucunda tespit ettikleri hak ihlallerini raporladıklarını belirtti.

Rapor, T Tipi Kapalı Cezaevi'nde sağlık, yemek, koğuşlardaki kalabalık, temizlik, su, yüksek elektrik faturaları, kargo sorunları, dilekçe ve sosyal aktivite hakkının gasp edilmesi gibi bir dizi sorunu ortaya koydu.

Ayrıca, tutsakların yatak sıkıntısı yaşadıkları ve bazılarının yerde yatmak zorunda kaldığı ifade edildi. Doktor muayenelerinde kelepçelerin çıkarılmadığı ve yemek sorunları da raporda yer aldı.

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde ise avukat görüş kabinlerinde ses yalıtımı eksikliği, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmaması, 3 kişiye 1 kişilik yemek verilmesi, su sorunları ve insan haklarına aykırı muamele gibi sorunlar tespit edildi.

Raporun ardından Êlih Barosu, yaşanan sorunlara dair girişimlerde bulunma kararı aldı.