İHD Çukurova cezaevlerindeki hak ihlallerinin sonlandırılmasını istedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Çukurova bölgesinde bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini içeren bir rapor hazırlayarak dernek binasında açıkladı.

Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan raporda, çeşitli cezaevlerinden gelen başvurularla ortaya çıkan ihlallere dikkat çekildi.

İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci, raporun cezaevlerindeki insan hakları ihlallerini vurgulamak amacıyla hazırlandığını belirtti.

Rapor, Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi, Tarsus 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi, Tarsus 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi, Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi, Aksaray Kapalı Cezaevi ve Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde yaşanan durumları ele aldı.

Raporda öne çıkan bazı tespitler şunlar:

-Hapishane gardiyanlarının mahpuslara karşı tutumunun sıkıntılı olduğu ve bu konuda yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığı belirtildi.

-Sağlıklı beslenme ve haberleşme haklarının ihlal edildiği, spor ve havalandırma imkanlarının kısıtlandığı ifade edildi.

-Yeni Yaşam gazetesi ve bakanlık onaylı Kürtçe kitapların mahpuslara verilmediği, kırtasiye ihtiyaçlarının karşılanmadığı ve kitap kotası uygulandığı raporda yer aldı.

-Mahpuslarla idare arasında gerçekleşmesi gereken görüşmelerin gerçekleşmediği, mahpusların taleplerinin dikkate alınmadığı ifade edildi.

-Siyasi mahpuslara karşı ağır hak ihlalleri yaşandığı ve mahpusların kimliği ve dünya görüşüne karşı kişisel hırslarla sistematik hak ihlallerine maruz kaldığı belirtildi.

-Mahpusların özel yaşam alanlarına müdahale edildiği, tahkir edici tutumların sergilendiği ve tehdit içeren söylemlerin mahpuslarda manevi olarak ıstıraba yol açtığı ifade edildi.

-Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde mahpuslara uygulanan tecrit sisteminin ağırlaştırılmış müebbet infazından daha ağır olduğu ve mahpusların günün 23 saatini bir hücrede geçirdiği tespit edildi.

-İdari Gözlem Kurulu kararlarının keyfi uygulamalarla birçok mahpusun infazının yakıldığı belirtildi.

-Mahpuslara gerekçesiz ve keyfi şekilde disiplin cezaları uygulandığı, bu cezaların mahpusların infazlarının yakılmasında kullanıldığı ifade edildi.

-Hapishane idaresinin pandemi koşullarını öne sürerek sosyal imkanları ve faaliyetleri mahpuslardan esirgediği belirtildi.

Raporda ayrıca hapishane idaresinin mahpusların dilekçe haklarını engelleyerek diğer kurum ve kuruluşlara etkili başvuru haklarını ihlal ettiği, mahpusların yaşadığı hak ihlallerini bildiremedikleri ve başvuru yollarının etkisizleştirildiği tespit edildi. İHD, hapishane idaresinin denetlenmesi ve kötü muamele uygulamalarının sonlandırılması çağrısında bulundu.