İHD'liler, Kerboran'da kaybedilenler için buluştu

İzmir ve Şirnex'te açıklama yapan İHD'liler, 1995 yılında Mêrdîn'in Kerboran ilçesinde gözaltında 'kaybedilenlerin' akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Cumartesi Annelerine uygulanan yasaklara karşı Konak’taki eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.
Bu haftaki açıklamada Mêrdîn'in Kerboran (Dargeçit) ilçesinde 29 Ekim - 8 Kasım 1995 tarihleri arasında gözaltında kaybedilenlerin akıbeti ve failleri soruldu.

İHD İzmir Şube Yöneticisi Gökhan Aygün, "29 Ekim-8 Kasım 1995 tarihleri arasında Mardin/Dargeçit’te ağır silahlı askerler ve korucular tarafından yapılan ev baskınlarında dört çocuk, iki lise öğrencisi ve iki kadının da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı" diye belirtti.

Gözaltına alınanların bir kısmının serbest kalmasına rağmen Davut Altunkaynak (12), Seyhan Doğan (13), Nedim Akyön (16), Mehmet Emin Aslan (19), Abdurrahman Olcay (20), Abdurrahman Coşkun (21) ve Süleyman Seyhan’dan (57) haber alınamadığını belirten Aygün, "Onları soran ailelerine 'sorgu sonrası serbest bırakıldılar, dağa gitmişler' cevabı verildi. Olaydan 4 ay sonra 6 Mart 1996 tarihinde Süleyman Seyhan’ın kafası olmayan yakılmış bedeni bir kuyuda bulundu" dedi.


ŞİRNEX
İnsan Hakları Derneği (İHD) Şirnex Şubesi, kayıp yakınları için basın açıklaması gerçekleştirdi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şirnex Şube binası önünde yapılan eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, HDP, DBP, TJA, KESK, DİSK üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Basın metnini okuyan İHD Şirnex Şube Eşbaşkanı Esin Yılmaz, "Dargeçit kayıpları için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.