İHD'liler ve aileler, devletin katlettiği isimler için buluştu

İHD'liler ve kayıp yakınları, devlet güçlerince katledilen Mahmut Önerarı, İsmail Bahçeci, İsa Soysal, İbrahim Demir ve Agit Akipa için buluştu.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Amed, Êlih, Şirnex ve İzmir şubelerinin üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerini sürdürdü.

AMED

Amed'deki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları 775’inci hafta bir kez daha kaybettirilenlerin akıbetini sordu. İHD Amed Şube yöneticileri, Amed Tabip Odası, Amed Emek ve Demokrasi Platformu ile kayıp yakınlarının katıldığı eylemde faili meçhul cinayetle katledilenler ile gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Yakup Güven, sözde gazeteci ve siyasetçilerin Şêx Saîd ve diğer Kürt aydınlara yönelik hakaretlerini kınadı.

Bu hafta 8 Aralık 1996’da Licê’de yanına gelen sivil polisler tarafından zorla araca bindirilerek, gözaltına alınan Mahmut Önerarı’nın durumuna dikkat çekildi.

İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ali İhsan Demirtaş, Önerarı’n hikâyesini okudu.

ÊLIH

İHD üyeleri ve kayıp yakınları, 611’inci haftada Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Êlih Barosu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı.  
Bu haftaki eylemde 24 Aralık 1994 tarihinde İstanbul Aksaray’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İsmail Bahçeci’nin akıbeti soruldu.  Kayıp Bahçeci’nin hikâyesini İHD Şube Yöneticisi Rezan Baytar okudu.

ŞIRNEX

İHD ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” şiarıyla Silopiya (Silopi) ilçesindeki Engelsiz Yaşam Parkı’nda açıklama yaptı. Eyleme DEM Parti Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, Silopiya İlçe Örgütü, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı.

İHD Şirnex Şube Eşbaşkanı Esin Yılmaz, basın metnini okudu. Yılmaz, 1988 yılında Silopiya ilçesine bağlı Bozalan köyünün Karox mezrasında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen İsa Soysal’ın akıbetini sordu.

İZMİR

İHD İzmir Şubesi, 2 haftada bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak'taki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, Şirnex'in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Çukurlu köyünde gözaltına alındıktan sonra katledilen İbrahim Demir (36) ve Agit Akipa'nın (39) hikâyesi okundu. Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini İHD İzmir Şube Yöneticisi Bahadır Altan okudu.

COLEMÊRG

İHD Gever Temsilciliği ve kayıp yakınları, eylemlerinin 101’inci haftasında temsilcilik önünde basın açıklaması düzenledi. Eyleme ÖHD Eş Genel Başkanı Ekin Yeter ve ÖHD’li avukatlar da katıldı. Açıklamada 27 Ekim 1995’te Gever'e (Yüksekova) bağlı Keha Kilîlan köyünde gözaltına alındıktan sonra 'kaybedilen' Abdülkerim Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münür Sarıtaş'ın akıbetleri soruldu.

WAN

İHD Wan Şubesi, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında bir resepsiyon düzenledi. Kent merkezinde bulunan bir restoranda düzenlenen resepsiyonda Wan İHD Şube Eşbaşkanı Fırat Durmaz konuştu. Durmaz, 2023 yılının yoğun hak ihlalleriyle geçtiğini belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride dikkat çekti. Durmaz, "Sayın Abdullah Öcalan ve diğer mahkumlar şahsında derinleştirilen tecrit artık tüm cezaevlerini kapsar bir boyuta ulaşmış ve izole edilerek hayatın gereksinimlerinden koparma noktasına varmıştır. Buna karşılık cezaevlerinden süresiz dönüşümlü açlık grevleri ederken, tutsak ailelerinin adalet nöbetleri başlamıştır. Adalet arayan annelerin, babaların ve dostlarımızın yanında yürümeye devam edeceğiz” dedi.