İran devletinin baskıları artıyor

İran’da ‘Jin, Jiyan, Azadî’ ayaklanmasının yıl dönümü yaklaştı. Devlet güçleri askeri yığınak ve baskılarını artırdı.

İran’da Jina Emini’nin katledilmesinin ardından başlayan ‘Jin, Jiyan, Azadî’ ayaklanmasının yıl dönümü yaklaşırken, devletin baskıları da artıyor. Ülkede kadın aktivistler başta olmak üzere muhalif kesime yönelik tutuklamalar ve saldırılar gerçekleşmeye başladı. Özellikle ayaklanma sırasında hayatını kaybedenlerin aileleri tören düzenlememeleri yönünde tehdit edilirken, kimi aile fertleri de tutuklanıyor.

İran devleti güçlerinin baskısına karşılık kadınların direnişi de devam ediyor. Kadınlar zorunlu başörtüsü uygulamasına karşı duruyor. Öte yandan İran devletinin ülkenin kuzeyindeki kentlere askeri güç konuşlandırdığı da öğrenildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Beyrut Ofisi, direniş ve özellikle son günlerde İran devletinin baskılarını arttırmasıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada İran’ın baskıları kınanırken, uluslararası topluma kadınlara ve halka yönelik baskıların gündeme alması ve tutum göstermeleri çağrısında bulunuldu.

'KİTLESEL EYLEMLER ENGELLENMEK İSTENİYOR'

Örgütün İran İlişkileri Araştırmacısı Tara Spêhrî Fer de 16 kadın aktivistin 16 Ağustos’ta Gilan’da tutuklanmasına ilişkin, “Bu tutuklama dalgasının amacı, devam eden hak ihlallerine karşı kitlesel protestoları susturmaktır. İran’ın istihbarat yetkilileri ve yargıçları mahkemelerde uluslararası yasaların dışında hareket ediyor ve aktivistleri asılsız iddialarla suçluyor” dedi. Ülkede Bahai bileşenleri üzerindeki baskının da arttığına dikkat çeken Tara Spêhrî Fer, ailelerin baskıya maruz kaldıklarını teyit etti.

İran, Doğu Kurdistan’daki baskılarına da devam ediyor. Geçtiğimiz iki hafta içinde yaklaşık 30 aktivist tutuklandı ve birçok aile ve aktivist, eylemlere katılmamaları konusunda tehdit edildi.