İran'ın katlettiği üç aktivist Bokan ve Mahabad’da anıldı

Baskı ve engellemelere rağmen İran güçlerinin katlettiği üç aktivist için Doğu Kurdistan’ın Bokan ve Mahabad kentlerinde anma etkinlikleri gerçekleşti.

Kürt genç kadın Jina Emînî’nin Eylül ayında devlet güçleri tarafından katledilmesi sonrası İran ve Rojhilat (Doğu Kurdistan)’da başlayan protesto gösterileri üçüncü ayını geride bırakırken, katledilen aktivistler için de hemen her gün bir kentte anma etkinlikleri düzenleniyor.


Şehriyar Mihemedî, katledilmesinin 40. Gününde Rojhilat’ın Bokan kentinde kitlesel bir etkinlikte anıldı. İran güçlerinin tehdit, baskı ve engellemesine rağmen etkinliğe katılan kalabalık kitle, özgürlük umuduyla beyaz güvercinler uçurdu.


Bokan’ın Koste köyünde ise Mîlad Merûfî de katledilmesinin 40. gününde anıldı. Etkinlikte konuşan Merûfî’nin annesi “Oğlum özgürlük, Kurdistan şehididir ve bundan dolayı da başım dikt” dedi.


Doğu Kurdistan’ın bir başka kenti Mahabad’ın Qalûzndan köyünde ise Mihemed Rehmanî isimli aktivist için anma etkinliği düzenlendi. Katledilmesinin 40. Gününde anılan Rehmanî için kalabalık kitle sloganlar atarak devrimci marşlar okudu.

QÛRBANÎ’DEN BİR HAFTADIR HABER ALINMIYOR

Eylül ayında başlayan protestoların ilk gününden bugüne kadar devlet güçleri onlara göstericiyi katletti. Son günlerdeki protestolarda üç göstericinin daha katledildiği öğrenildi. Kurdistan İnsan Hakları Derneği ise Rojhilat’ın Kamyaran kentine bağlı Serqela köyünde devlet güçlerinin bir aracı taradığı ve Ferşad Îbrahîm isimli bir yurttaşı katlettiğini açıkladı.

Ayrıca geçtiğimiz hafta yine Rojhilat’ın Sine kentinde devlet güçleri tarafından kaçırılıp gözaltına alınan 19 yaşındaki Mehsa Qurbanî’den haber alınamıyor. Qurbanî’nin ailesi çocuklarının hayatından endişe duyuyorlar.