İskenderun’da sessiz yürüyüş ve anma

6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenler İskenderun'da anıldı. Depremzedeler, AKP’li Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hatay’da sarf ettiği sözleri kınayarak, kendilerinden intikam alındığını vurguladı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremde yaşamını yitirenler anıldı. İskenderun 6 Şubat İnisiyatifi çağrısıyla E-5 Karayolu üzerinde bir araya gelen halk, meşalelerle yürüdü. Depremzedelerin yanı sıra KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, TTB Merkez Konsey Başkanlar Ali İhsan Ökten ve Şebnem Korur Fincancı, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, CHP milletvekilleri, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri yürüyüşe katıldı.

‘AKP HALKA HESAP VERECEK’

Ellerinde depremde hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını taşıyan depremzedeler, yürüyüş boyunca sık sık "Depremi unutma unutturma", "Deprem değil ihmal öldürdü", "Gün gelecek devran dönecek sorumlular halka hesap verecek", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Gitmedik buradayız" ve  “Ma rıhna nehna hon!” (Gitmiyoruz, buradayız!)” sloganlarını atarak, deprem sorumluluğu onlara tepki gösterdi. Depremzedeler yürüyüş boyunca gözyaşlarına hakim olamadı.
Yürüyüş sonrası depremzedeler gözyaşları içinde yıkık bir duvar dibine mumlar yakıp, oraya kaybettiklerinin fotoğraflarını, çocuk oyuncaklarını ve karanfil bıraktı. Burada tek bir evladı olup onu da depremde kaybeden anne Birgül Güden konuştu.

'HATAY HALKINDAN İNTİKAM ALINDI'

Sadece depremi yaşayanlar değil tüm ülkenin derin bir acıyla sarsıldığını ifade eden Birgül Güden, resmi rakamlara göre İskenderun'da 3 bin 109 kişinin depremde hayatını kaybettiğine işaret ederek, "Yaşadığımız felaketi anlatmaya sözcüklerin yetmediği günler, aylar yaşadık. Haftalarca 'Ben iyiyim ama' diye başlayıp gerisi boğazımızda düğümlenen cümleler kurduk. Hepimizin yüreği yandı. Bir yıldır adeta yüreğimize saplanan onlarca kara saplı bıçakla yaşıyoruz. Aradan bir yıl geçse de ne yasımız bitti, ne acımız ne de öfkemiz dindi. Cumartesi günü yapılan açıklama ile Hatay'a neden çivi çakılmadığını, Büyükşehir Merkezi Yönetim uyuşmazlığına bağlayan tüylerimizi diken diken eden söylem, bizzat siyasi iktidarın ağzından Hatay halkından intikam alındığını göstermektedir" dedi.

‘YARALARIMIZI HEP BİRLİKTE SARMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

İktidarın politikalarının 6 Şubat felaketine davetiye çıkardığını vurgulayan Birgül Güden şunları ekledi: “Son söz olarak buradan depremzedeler başta olmak üzere tüm halkımıza sesleniyoruz. Depremlerin, sellerin, doğa olaylarının binlercemizi yaşamdan koparan birer felakete dönüştürüldüğü, bizim payımıza her seferinde acıların, yıkımların düştüğü, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, bu bozuk sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Depremzede kardeşlerimizle 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz."
Anma yakılan ağıtlar ile devam etti. Daha sonra ise kitle dayanışma çadırına geçti.