‘İstanbul’da hem Kürtlerin hem de diğer halkların sesi olacağız’

Geçtiğimiz günlerde ikinci olağanüstü kongresini yapan HEDEP İstanbul İl Örgütü, yeni yönetim ile halkın eleştirilerini dikkate alılıp güçlenerek yerel seçimlere hazırlandıklarını belirtti.

14 Mayıs seçimleri sonrası halkın eleştirileri sonrası yeni bir döneme giren ve adını HEDEP olarak değiştiren Yeşil Sol Parti’nin İstanbul İl örgütü, ikinci olağanüstü kongresiyle yeni bir yönetim ile yeni döneme daha güçlü bir giriş yaptı. Yeni bir yönetim ve yeni yüzlerle Türkiye’nin en büyük Kürt kentlerinden sayılan İstanbul’da çalışmaya başlayan HEDEP’nin İstanbul yönetimi, çalışmalarına hızlı başladı.

Halkın eleştirilerinin dikkate alan ve onların eleştirileri üzerinden kendilerini yeniden yapılandırmaya giden HEDEP yönetimi, seçimden hemen sonra çalışmalarına başladı. Ev ev, mahalle mahalle çalışmalara başlayan HEDEP yönetimi İstanbul’da HEDEP’i daha da güçlendirmeyi hedeflendiklerini belirtti.

Türkiye’nin en büyük Kürt kentlerinden biri olan İstanbul’da HEDEP yeni dönemine olağaüstü ikinci kongresi ile yeni bir yönetimle birlikte girdi. Murat Kalmaz ve Gonca Yangöz’ün yeni İl Eş Başkanları olduğu kongre sonrası HEDEP'in yeni dönemini, İstanbul hedeflerini konuştuk.

‘KADIN YAPISINA YÖNELİK ERKEK EGEMEN DEVLET ŞİDDETİ ARTIYOR’

Partiye yönelik kadınların katılımının azaldığına yönelik eleştirilerine ilişkin konuşan HEDEP İstanbul İl Eş Başkanı Gonca Yangöz, seçimler sonrası yapılan eleştirileri dikkate aldıklarını ancak kadın yapılarının güçsüzleşmesinde erkek egemen devlet şiddetinin kadınlar üzerindeki baskıların önemli bir yeri olduğunu belirterek şunları söyledi, “Kadın eleştirine yönelik eleştirileri aşmaya başladık. Eleştiri özeleştiri süreci bizimde kendi içimize dönük eksik yanlarımızı görmemizi ve onarmamızı sağladı. Her zaman eksiye düşebiliriz, toparlanmanın yolunu ve yöntemini biliyoruz. Kadın örgütlerimizin güçsüzleşmesinin nedeni erkek devlet şiddetinin kadınlar üzerindeki baskılarıdır”

Kadının iktidarın faşizan saldırılarına karşı direnişi sürdürdüklerini söyleyen Yangöz sözlerini şöyle sürdürdü, “Yaşamın her alanında geriye durmamızı isteyen ceberut bir faşizan iktidar var karşımızda, bizde bunun karşısında kadın örgütlenmelerini güçlendirip, kadın sözünü çoğaltmak ve bütün kadın yapılarıyla ortak hareket edip, ortak örgütler yaratmaktır. Yeni dönemde daha çok kadın sesi ve kadın rengi göreceğiz. “

‘GÜCÜMÜZÜ ELEŞTİRİ VE ÖZELEŞTİRİDEN ALAN BİR HAREKETİZ’

Güçlerini eleştiri özeleştiriden alan bir hareket olduklarını belirten Murat Kalmaz, seçim sonuçlarına dair halkın eleştirilerini dikkate aldıklarını, halkın beklentilerine yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü, “Biz gücümüzü genel anlamda da tarihsel boyutta da eleştiri özeleştiriden alan bir hareketiz. Bu mücadele geleneğinden geliyoruz. Seçim sonuçlarına dönük halkımızla yaptığımız yüzlerce toplantıdan çıkan sonuç, politikalarımıza dönük eleştiriler, halkın bizden beklentileri vardı. O eleştiri, özeleştiri sürecini baz alarak, halkımızın sesine kulak verme konusundaki irade partimizin genel merkez kongresi ile birlikte ortaya koydu. Bu süreci gören bir yerden ve eksikleri gören ve gideren bir yerden bir süreç başlatıyoruz.”

Genel merkez kongresi sonrası yerel ayağının İstanbul ile başladığını dile getiren Kalmaz, HEDEP’in halkın belirttiği eksiklikleri gidererek kendini daha güçlendireceğini söyledi. Kalmaz sözlerine şöyle sürdürdü, “Bunun ilk ayağı genel merkez kongresiydi, yerel ayağına da İstanbul kongresi ile başladık, dolayısıyla önümüzdeki süreçte bütünen yaşadığımız o eksikleri gideren, kendini daha da güçlendiren, halkın taleplerini karşılayan, özellikle yerel seçimlerde örgütsel boyutta kendini örgütlerken, yenilerken, yeniden yapılandırma sürecini başlatırken bu perspektifle geliştirme hem de yerel seçimlere bu şekilde hazırlanarak gitme gibi bir irade ortaya konulacak. Dolayısıyla biz bu önümüzdeki süreci bir bütünen ev ev, mahalle mahalle örgütleyerek, halkımızla iç içe bu süreci birlikte götürme konusunda bir irada ortaya çıkacak. Değişim, dönüşüm, halkın genel taleplerine cevap olarak bu süreci götüreceğiz. “

‘İSTANBUL’DA HEM KÜRTLERİN HEM DE DİĞER HALKLARIN SESİ OLACAĞIZ’

İstanbul’un en büyük Kürt kenti olduğunu vurgulayan Kalmaz, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı İstanbul’da hem Kürtler hem de ezilenlerin sesi olacaklarını, bunu hedefleri olarak belirterek, yeni döneme ilişkin şunları söyledi, “İstanbul en büyük Kürt kentidir, dolayısıyla Kürtlerin yoğun yaşadığı bu şehirde, öncelikle Kürtlerin sesi olabilme hedefindeyiz. İstanbul bütün halkların bir arada yaşadığı bir şehirdir, bu konuda bütün halkların sesi, rengi, dili, yaşadığı bütün sorunlara cevap olma gibi bir perspektifimiz var. Bir diğer yönü de İstanbul en büyük emek kentlerinden bir tanesidir. Emek noktasındaki politikalar izlenecek. Ulaşım sorunu var, bu konuda ciddi anlamda politikalarımız ve çalışmalarımız olacak. Eğitim alanında çok ciddi sorunlar var, buna dönük politikalarımız olacak. Onun dışında da İstanbul’da yaratabileceğimiz hem örgütlülük hem de yerel seçimlere dönük politikalarla birlikte bir bütünen genel siyaseti etkileyecek bir durum söz konusudur. Önümüzdeki süreçte daha akılcı ve realist bir politika izleyeceğiz. Bunların hepsini gerçekleştirmek içinde topluma gitmek, örgütlemek gerekiyor, hedefimiz odur.

Kentin kendi dokusuna, doğasına, suyuna, yaşam alanlarına dokunmadan yerel yönetimleri oluşturma hedefindeyiz. “