İstanbul’da nöbet sürüyor: Jin jiyan azadî ile direneceğiz

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin irade gaspına karşı sürdürdüğü nöbet eyleminde, "Her yerden üstümüze salınan bu şiddet furyasına karşı Jin Jiyan Azadî felsefesi ile direnmeye ve mücadeleye devam edeceğiz” mesajı verildi.

İRADE GASPINA KARŞI EYLEM

Colemêrg Belediyesi’ne el konulup işgal edilmesine karşı İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlatılan nöbet eylemi 18’inci gününde. Bugünkü nöbet eyleme Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) İstanbul Kadın Meclisi, İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, Adalet Nöbeti Anneleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) destek verdi.

Eylemde TJA ve DEM Parti İstanbul Kadın Meclisi’nin Kurdistan ve Türkiye'de son süreçlerde artan kadın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla hazırladıkları ortak basın metni okundu. Açıklamayı yapan Gülşen Daşdöğen, Türkiye ve Kurdistan'da devlet eli ile halklara, kadınlara, gençlere, çocuklara ve doğaya karşı saldırılarına dikkati çekti. Gülşen Daşdöğen, “Uzun bir süredir yaşadığımız coğrafyada en temel hak olan yaşam hakkı tehlikeye atılmış, yok sayılmış durumda. Kadınlar olarak milliyetçilik, ailecilik, dincilik kıskacında erkek-devlet şiddeti ile her gün öldürülüyor, bu iktidar aklına kurban edilmek isteniyor. Emeğimiz, geleceğimiz, kültürümüz, doğamız saldırı altında. Fikrimiz, düşüncemiz, duygumuz, bedenimiz saldırı altında. Adeta topyekûn saldıran, devletin bütün aygıtlarını toplumsal yaşamı bitirmek için kullanan bu aklın saldırılarını son süreçte daha da arttırdığını görüyoruz” diye konuştu.

‘JIN JIYAN AZADÎ FELSEFESİYLE DİRENECEĞİZ’

Daşdöğen devamında şunlara yer verdi: “Kadın aklının, hayatının öldürülerek yaratılmak istenen gerici toplum kurallarını reddediyoruz. Erkek-devlet şiddeti her yerde doğamızı, emeğimizi, kimliğimizi, cinsimizi hedef alsa da bizleri susturmaya çalışarak özel savaş politikaları ile yaşamı öldürmek istese de biz kadınlar nerede olursak olalım, bu tarumar zihniyete karşı mücadele edeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Her yerden üstümüze salınan bu şiddet furyasına karşı Jin Jiyan Azadî felsefesi ile direnmeye, özgür-eşit-demokratik bir yaşamı inşa etmek için bütün kadınlarla beraber yol yürümeye, mücadele etmeye devam edeceğiz.”  

‘KURDİSTAN YANARKEN NEREDEYDİNİZ?’

Sultangazi DEM Parti Kadın Meclisi’nden Zübeyde İnce ise, “Jin jiyan azadî sloganının tüm dünyaya yayıldığını belirterek konuşmasına başladı. Türkiye’de hukukun işlenmediğini ifade eden Zübeyde İnce, “Hiç kimse bu ülkede bu hukuksuzluğa sessiz kalmasın. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız halkındır’ diyorlar. Maden halkındır, bu soygun, bu hırsızlık nedir? Bu ülkede çocuklarını düşünen herkes bu gaspa karşı çıkmalıdır. Artık yeter, bu sahte yalanlarına seyirci kalmayalım. Kurdistan'da çıkan yangınları neden kimse görmüyor? O yangına neden kimse yardımcı olmadı? Biz kadınlar 8 Martlarda, 25 Kasımlarda  alanlara çıkarken dünya kadar polis, helikopter  ve TOMA’lar etrafımızda toplanırken, neden bu yangında  helikopter yetişmedi.  Bütün hayvanlar alev alev yanarken hayvan severler neredeydi?” ifadelerini kullandı.  

‘ORTAK MÜCADELE İLE BU ANLAYIŞI KIRACAĞIZ’

HDK, İstanbul Eş Sözcüsü Ali Bal ise, AKP iktidarının özellikle Kürt halkına yönelik baskılarını giderek artırdığını söyledi. Bal, “Kayyum politikalarıyla bunu pekiştiriyor. Biz bugün 18 gündür burada mücadele ediyoruz. AKP-MHP faşizmi halkın iradesini gasp ederek bugüne kadar geldi. Kendini var edebilmek için bunu sürdürdü. Bizler batı yakasında demokrasi güçleri olarak buna karşı durursak ortak bir mücadele ile bu anlayışı kıracağız” ifadelerini kullandı. 

Bitlis Konfederasyonu Başkanı Emrah Taşar da “Mevcut iktidar her gün anti demokratik uygulamalardan dolayı bu ülkeyi çöküşe götürüyor. Kürtler dışında her türlü normalleşmeye hazırlar. Ama söz konusu Kürtler olunca hiçbir şey yok. Kürt halkına atanan kayyum bir irade gaspıdır. Bu topraklara yapılan en büyük hukuksuzluktur, en büyük ayıptır” dedi.

Eylem alkış ve sloganlarla son buldu.