İstanbul’daki nöbette ‘çözüm devlet değil biziz’ vurgusu

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin irade gaspına karşı başlattığı nöbet eyleminde, Amed ve Mêrdîn arasında meydana gelen yangınlara işaret edilerek, “Çözüm bekleyeceğimiz bir devlet, meclis yok. Çözüm biziz” denildi.

İRADE GASPINE KARŞI NÖBET

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Colemêrg (Hakkari) Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı Beyoğlu’nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlattığı nöbet 14’üncü gününde devam etti. Bugünkü eyleme çok sayıda siyasi parti, dernek, sendika, kurum ve kuruluş destek verdi.

Eylemde, Amed'in Çinar ilçesi ile Mêrdîn Şemrex (Mazıdağı) ilçesi arasında çıkan yangın nedeniyle siyah kurdeleler takılırken, siyah renkli dövizlerin yanı sıra "Yüreğindeki ateşe kül olayım", " Welatê Kurdan dişewite, malê wê dişewite, canê wê dişewite", "Colemêrg ya me ye" dövizleri taşındı. Yangında yaşamını yitirenlerin  anıldığı eylemde, “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî berxwedana Colemêrg”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

‘ÇÖZÜM BİZİZ’

Burada konuşan İşçi Hakları Derneğinden Lizge Biter, “Kayyumlarla Kürt halkının, kadınların iradesi gasp ediliyor. Bunu yapanlarla işçi haklarını gasp edenler aynı kişiler. Bunlara karşı mücadele edeceğiz ve direneceğiz” dedi.

Polen Ekolojiden Cemil Aksu, Kurdistan’da çıkan büyük yangına işaret ederek, şunları ifade etti: “Bu ilk kez yaşanan bir şey değil. 2 yıl önce de Akdeniz’de yangınlar olmuştu. Yöneticiler uçağımız yok demişti. Kurdistan’da elektrik dağıtımın özelleştirilmesinden sonra bu tür yangın vakaları yaşanıyor. DEDAŞ sürekli kaçağı bahane ederek elektrik kablolarını değiştirmiyor ve geliştirmiyor. Ama orada emekçi halkımızın kaçak elektrikle ilgisi olmadığını biliyoruz. Çünkü devlet zoruyla paraları alınıyor. Kurdistan’da her olayda devlet gücü karşımıza çıkıyor. Yangının nereden oluştuğunun bir önemi yok. Ama devlet yangını söndürmek zorundadır. Fakat devlet, her yerde maden ve endüstriyel tarım alanlarını zehirliyor. Burada da yangına müdahale etmek yerine gerekçeler üretti. Çözüm bekleyeceğimiz bir devlet, meclis yok. Çözüm biziz. Böyle yaparsak alanlarımızı koruyabiliriz.” 

‘DİRENEREK YASTAYIZ’

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı Engin Cengiz, bugün dünya müzik günü olduğunu ama yas tuttuklarını söyledi. Cengiz, “Bugün yastayız ama direnerek, yastayız. Biz direnerek yas tutmalıyız. Bugün müziklerimizi çalacaktık ama olmadı. Bizim gönlümüz ezilenlerden, Kürt kültüründen yanadır. Hakkari’ye zorbalıkla kayyum atandı. Ama ne yaparlarsa yapsınlar biz direnmeye devam edeceğiz ve yüksek oy oranlarıyla tekrar kazanacağız. MKM 30 yıldır yasaklara karşı direniyor. Ama zamanı gelmiş bir fikrin önünde duramazsınız. Ne yaparsanız yapın kazanacağız” dedi.

MİTİNGE DAVET

CHP İstanbul İl Başkanı Yardımcısı Ali Ekber Cömert ise, “Bir ülkede demokrasiden bahsediyorsak kayyumu kabul etmemeliyiz. 29 Haziran’da Kartal’da kayyuma karşı büyük bir mitingimiz olacak. Herkesi oraya davet ediyoruz” diye belirtti.

78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can da yangında hayatını kaybedenleri anarak, “Eğer biz halkımıza sahip çıkmazsak, ölmemesi gereken insanlarımız hayatını kaybeder. Bu yüzden alternatif şeyler gerçekleştirmeliyiz. Bunun içinde öz gücümüze önem vermeliyiz” dedi. Can, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kayyum atanan belediyelerin hiçbirinde hukuk işletilmedi. Şu an Hakkari’de yaşanan da budur. 2 MHP’li, 3 AKP’li belediye başkanına da kayyum atandı. Ama burada meclisten başkan seçildi. AKP ve MHP’ye bunu yapıyorlar ama Kürtlere yapmıyorlar. Devlet kayyum olayını bir silah olarak kullanıyor.”