İstanbul’daki nöbette özel savaş politikalarına karşı mücadele vurgusu

İstanbul’da 17’nci gününde devam eden nöbet eyleminde Amed ve Mêrdîn’de çıkan yangınlar hatırlatılarak, Kurdistan'da yürütülen her türlü özel savaş politikalarına karşı mücadele edileceği vurgulandı.

İRADE GASPINA KARŞI EYLEM

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Beyoğlu’nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlatılan nöbet eylemi, 17’nci gününde devam etti.

“Kayyum defol” yazılı tişörtler giyilen nöbet eyleminde, "Taksim, Hakkari bizim, kayyum defol” yazılı pankart açıldı; “Kayyum gidecek biz kalacağız”, “Bijî berxwedana Colêmergê”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Eylemde konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ekoloji Meclisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Amed ve Mêrdîn arasındaki bölgede çıkan yangınlarda devlet kurumlarının sorumluluğuna işaret ederek bunun bir ekolojik kırım olduğunu ifade etti. Akın, “Bu sorumsuz devlet anlayışının yarattığı sonuçlar ortada. 66 kilometre alanının yanmasına ve binlerce insanımızın orada yaralanmasına sebep oldu. İnsanlarımızın hayvanlarını, topraklarını, yeraltı sularını resmen işgal etmelerini kınıyoruz” diye konuştu. 

KAYYUM POLİTİKALARI EKOLOJİK SALDIRILARDAN BAĞIMSIZ DEĞİL

DEM Parti Gaziosmanpaşa İlçe Eşbaşkanı Rukiye Adıgüzel ise 17 gündür nöbet eylemini coşkuyla sürdürdüklerini belirterek, “Buraya bayrama gider gibi geliyoruz. İnsan olmanın en önemli özelliği düşünmek, düşündüğünü ifade etmek emeğine, geleceğine, iradesine sahip çıkmak. Bu coğrafyaya barışı, eşitliği, demokrasiyi getirene kadar her alanda her şekilde mücadelemiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi Eş Sözcüsü Derya Akyol da, Türkiye ve Kurdistan’da örgütlü ve bir arada ekoloji mücadelesi yürütülmesinin gerekliliğini vurguladı. Kurdistan’da orman yakmalar, ekolojik kırımlar gibi birçok saldırıyla karşı karşıya olduklarını belirten Derya Akyol, “Kayyum politikaları da ekolojik saldırılardan bağımsız değildir. Bizler de bu özel savaş politikalarına karşı her zaman mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Eylemde son sözü Yeşil Sol Parti MYK üyesi Naci Sönmez aldı. Sönmez, kayyum politikalarının yeni bir uygulama olmadığına dikkati çekerek, “1979’da Batman’da seçilen belediye başkanı 30 gün sonra katledilmiştir, yine Fatsa’da halk oylarıyla seçilmiş siyaseti toplumla buluşturan Terzi Fikri hapishanelerde öldürülmüştür” diye konuştu. Sönmez, buna karşı mücadelenin de devam edeceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından eylem sloganlarla son buldu.