İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışanlar iş bıraktı
Bir süredir maaşları ve sosyal hakları tam olarak yatırılmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları 7 Ocak’ta iş bıraktı. Çalışanlar maaşlarını alana kadar eylemlerine devam edecek.
Bir süredir maaşları ve sosyal hakları tam olarak yatırılmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları 7 Ocak’ta iş bıraktı. Çalışanlar maaşlarını alana kadar eylemlerine devam edecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde maaşların yalnızca üçte birinin yatırılacağı açıklaması sonrası binlerce işçi iş bırakma eylemi kararı aldı. 7 Ocak’ta eyleme giden işçiler maaşlarının tam olarak yatırılmasını talep ediyor. İZENERJİ, İZELMAN, İZFAŞ ve Ege Şehir Planlama şirketlerinde çalışan işçilerinin katıldığı eylem DİSK Genel-İş İzmir 1,2.3 ve 9 nolu şubeleri tarafından yapıldı. Eyleme yaklaşık 10 bin işçi katılırken 22 bin işçi de iş bıraktı. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada ise eylemin sendika tarafından “hukuksuzca” yapıldığı belirtildi.
İKRAMİYELERİMİZ TİS’E REĞMEN SOSYAL HAKLARDAN ÇIKARILMAYA ÇALIŞILDI
Adını vermek istemeyen bir belediye çalışanı niye eylem yaptıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Uzun zamandır belediye bürokratlarıyla çalışanlar arasında bir gerilim var zaten. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay'ın görev başına geldiği süreçten bugüne kadar ikramiyelerle ilgili bir tartışma da var. Belediye personelleri iki ayda bir ikramiyeli, iki ayda bir de ikramiyesiz şeklinde maaş alınıyor. İkramiyeler sosyal haklar kapsamında değerlendirilir. Hepsi maaşla beraber ayın yedisinde yatırılır şeklinde toplu iş sözleşmesinde yazıyor olmasına rağmen sosyal haklar kapsamındaki ikramiyeyi ‘sosyal hak değil bu, resmi karşılığı yok’ deyip genelde ayın sonunda yatırmaya çalışıyorlar. Bununla ilgili ciddi bir gerilim var. İkramiyeler hem yedisinde yatırılmıyor hem de orada resmi bir boşluk varmışçasına davranılıyor, sosyal haklar yedisinde denilmesine rağmen. Bir de bununla ilgili süreci işleten sendikaya karşılık vermeme hali vardı. Biz muhatap bulamıyoruz. Bir tartışma yapabileceğimiz zemin yok ortada.”
BİZLER AKP’YE DE TEPKİMİZİ ORTAYA KOYDUK
Belediye çalışanı yaşanan süreci de şöyle özetliyor: “İki tane sosyal hak yedi Aralık'ta yatırılmadı. Bununla ilgili 31 Aralık'ta yatırılacak diye bir mesaj geldi. O zaten bir gerilim yaratmıştı. 31 Aralık günü de bize İller Bankası'ndan ödeme yapılmadığı gerekçesiyle ödeme yapılmayacak diye mesaj geldi. Biz yılbaşında olduğu 31 Aralık günü de öğleden sonra iş bırakıp bununla ilgili eylem yaptık. Bu eylemi sadece bizim maaşlarımız ödenmiyor şeklinde yapmadık. AKP'nin bu baskıcı politikaları, Recep Tayyip Erdoğan'ın zamanında ‘belediyeleri silkeleyin’ diye talimat vermesinin sonucu olarak CHP belediyelerini hedef alınmasının sadece bu belediyelerdeki partileri değil, çalışanları da etkilediğini dile geitirdik.
Daha sonra 6 Ocak’ı 7'sine bağlayan gece, yani 00.00'da maaşlar yatırılıyor normalde. Ama pazartesi gün içerisinde sendikaya maaşların ödenmeyeceği, sadece bir bölü üçünün ödeneceği, ikramiyelerin ve eğitim ödemelerinin durumunun da belli olmadığı gibi bir açıklama yaptılar. Bunun üzerine de dün ciddi bir tartışma doğdu. Daha büyük sıkıntı olan şey telefonları dahi açmayan belediye bürokratları, hani sendikayı ciddiye almayan bununla ilgili görüşmeleri sürdürülemeyen noktaya taşıyan bir tablo var ortada.”
BELEDİYE AÇTIĞI DAVAYI KAYBETTİ
Belediye çalışanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eylemlerini “hukuksuzca” diye tanımlamasına rağmen geçmişte belediyenin bu anlamda davayı kabzettiğini de söylüyor: “Sendikamızın bu ikramiye tartışmasıyla ilgili geçmişteki süreçlerde basınç yaptığı ve bununla ilgili iş bırakma süreci oldu fakat genelde ciddiye alınmadı. Zaten genel olarak sendikayı ciddiye almayan bir şekilde süreç işletildi. Hatta belediye daha önce iş bırakmanın yapılacağı bir zamanda dava açıp iş bırakma sürecinin durdurulmasına sebep oldu. ‘Bu sendikanın yapacağı bu iş bırakma hukuksuzdur, bu yüzden yapamazsınız’ deyip iş bırakmayı durdurmakla ilgili sendikaya mesaj attı ve dava açtı. Ve bu dava sonuçlandı. Hukuksuzdur denilen şey sendikanın lehine sonuçlandı. Yani hukuksuzdur diyerek iş bırakma sürecini engellediler fakat davayı biz kazandık. Sendikayı yıpratma, engelleme, hedef alma süreçleri zaten bayağıdır var.
Sonuç olarak bizler eylemimize devam edeceğiz. Süreç içerisinde 10 bin işçi bir araya geldi. 22 bin işçi iş bıraktı toplamda. ESHOT da eyleme dahil oldu ama tüm ulaşım araçları katılmadı ilk etapta eyleme. 8 Ocak’ta sabah 6 ile 7 saatlerinde tüm ESHOT iş bırakmış olacak.”