Ön rapor: Yangına müdahale yetersiz, yanık ünitesi yok

Mardin Tabip Odası, 15 kişinin hayatını kaybettiği ve büyük bir yıkıma sebep olan yangınla ilgili hazırladığı ön inceleme raporunu kamuoyuyla paylaştı.

TAHRİBATLAR VE MÜDAHALE EKSİKLİKLERİ

20 Haziran gecesi Şemrex (Mazıdağı) ve Amed’in Xana Axpar (Çınar) ilçeleri arasında meydana gelen yangında, 15 kişi hayatını kaybetti, 74 kişi yaralandı, 1500’den fazla küçükbaş hayvan can verdi ve 50 bin dönümden fazla arazi yangından etkilendi. Raporda, yangının gece gerçekleşmesi ve bazı yerleşim yerlerine ulaşımın zor olması nedeniyle karadan müdahalenin yetersiz kaldığı vurgulandı. Yangına havadan müdahale edilmemesinin kayıpların artmasına sebep olduğu yönündeki tespit şöyle yapıldı: “Yangına havadan müdahale edilmemesinin yaşanan kayıpların artmasına sebep olduğu düşünülmüştür”

YANIK TEDAVİ ÜNİTESİ EKSİKLİĞİ VE SEVK SORUNLARI

Raporda, yangının ardından yeterli sayıda sağlık personelinin bölgeye sevk edildiği, ancak Mêrdin’de yanık tedavi ünitesi bulunmaması nedeniyle birçok hastanın çevre illere sevk edilmek zorunda kaldığı ifade edildi. Bu durumun, acil müdahale gerektiren yanık vakalarında yaşanan kayıpların artmasına sebebiyet verebileceği belirtildi. Raporda, “Bu durumun yanık gibi acil müdahale gerektiren bir durum için yaşanan kayıpların artmasına sebebiyet verebileceği düşünülmüştür” tespiti yapıldı. 

HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Yangın sonrası soğutma çalışmalarının yetersiz olduğu ve bu durumun yeni yangın riskleri oluşturduğu kaydedilen raporda, yangın dumanındaki ince partiküllerin ağır ve kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısı yapıldı. Kronik akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları olanlar, yaşlılar, çocuklar, hamileler ve diyabet hastalarının daha büyük risk altında olduğu belirtildi. Raporda, “Bu nedenlerle yangının halk sağlığını ilgilendiren boyutlarıyla ilgili çalışmalar yapılması önemli görülmüştür” diye belirtildi. 

UZUN VADELİ ÇALIŞMALAR VE HUKUKSAL SÜREÇ

Yangından etkilenen bölgelerde kısa ve uzun vadeli çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, yangının elektrik tellerinden çıktığı ve rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığı yönündeki ilk bilgilere yer verildi. Travmatik olaylarla ilgili olarak sorumluların tespiti ve hukuksal sürecin adil bir şekilde yürütülmesi gerektiği belirtildi. Raporda, “Ayrıca temel yaşamsal ihtiyaçların karşılanması ve günlük rutinlere hızlıca dönülebilmesi travmanın iyileşmesi ile ilgili önem arz etmektedir. Yaşanan mağduriyetlerin hızlıca giderilebilmesi amacıyla kriz masası kurularak bölgenin afet bölgesi ilan edilmesinin önemli olduğu kanaati oluşmuştur” vurgusu yapıldı. 

MEDYA VE HALKI BİLGİLENDİRME

Raporda, yangınla ilgili hassas görüntülerin paylaşılmaması ve yangın haberlerinin özenle verilmesi gerektiği hatırlatıldı. Yangına müdahale eden insanların deneyim ve bilgi eksikliği nedeniyle hayatını kaybettiği veya yaralandığı vurgulanarak, halka yönelik bilgilendirme ve eğitimlerin önemine dikkat çekildi. Felaketlerin uygun önlemler ve müdahalelerle büyük boyutlara ulaşmasının engellenebileceği ifade edildi. Mardin Tabip Odası, olayın takipçisi olacaklarını ve kamu, özel kurumlar ile sivil toplum dinamikleriyle dayanışma içinde çalışmaya hazır olduklarını belirtti.