‘Özgürlüğe ses ver’ eylemleri: Çözümün adresi İmralı

Birçok kentte devam eden “Özgürlüğe ses ver” eylemlerinde, Kürt sorunun çözümünün İmralı’dan geçtiği, belirtilerek, “Tecrit kırılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” mesajı verildi.

İmralı Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü için başlatılan "Özgürlüğe ses ver" eylem ve etkinlikleri devam ediyor. Tutsak yakınları bugün de birçok kentte zindan önlerinde buluştu.

MERSİN

Mersin'de tutsak yakınları öncülüğünde sürdürülen “Özgürlüğe ses ver” eylemleri kapsamında Tarsus Kampüs Cezaevi önünde oturma eylemi gerçekleştirildi. 9’uncu haftasına giren eylemde tutsak yakınları, üzerinde Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlükler giydi. Sık sık, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarının atıldığı eylemde DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, bir konuşma yaptı.

Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit ve cezaevlerindeki hak ihlalleri sonlanana kadar eylemlerine devam edeceklerini vurgulayan Aşan, “Kurdistan’da Kürt halkına yönelik soykırım ve savaş konsepti dayatılıyor. Kürt halkının taleplerinin dikkate alınması gerekiyor. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmelidir. Siyasi düşüncelerinden dolayı tutuklanan arkadaşlarımızın koşulları iyileştirilmeli. Bir an önce bu sürecin başlatılması gerekiyor. O açıdan cezaevi önündeki eylemlerimiz her hafta olduğu gibi bu hafta da devam ediyor. İktidar, tecridi derinleştirerek Kürt siyasetini ortadan kaldıramaz, tasfiye de edemez, bu çözüm değil. Kürtler her koşulda dostlarıyla beraber siyasetini de yapacak, taleplerini de dile getirecek” dedi.

Eylem oturma eylemiyle sona erdi.

ÊLIH

Tutsak yakınları, Batman T Tipi Kapalı Cezaevi önünde "Özgürlüğe ses ver" eylemi gerçekleştirdi. Eyleme, tutsak yakınları ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile siyasi parti yöneticisi katıldı. Kitle "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açtı. 

DEM Parti Amed Milletvekili Serhat Eren, cezaevlerinde başlayan mutlak tecrit halinin devam ettiğini belirterek, "Uzun süredir hak ihlallerinin sonlanması için bir araya geliyoruz. İmralı cezaevinde başlayan ve Türkiye'nin bütün cezaevlerine yansıyan direniş için her hafta burada olmaya devam edeceğiz" dedi.

Eren, “Cezaevlerindeki hak ihlallerin nedenini Adalet Bakanlığı da biliyor. Bir insanın en temel hakkı, avukatları ve ailesiyle görüşmeye hakkıdır. Ama bu hakların hepsi ihlal ediliyor. Anayasa ayaklar altına alınıyor. Bu ülkenin bütün kaynakları savaş politikalarına ayrılıyor. İktidar bu savaşı bitirmek istemiyor. Tecrit kırılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ardından oturma eylemine geçen kitle, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla eylemini sonlandırdı.

İZMİR 

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınları “Özgürlüğe ses ver” eylemleri kapsamında Kırıklar Cezaevi önünde bir araya geldi. “Tecrit insanlık suçudur” ve “Deng bide zindanan” yazılı önlüklerin giyildiği açıklamada, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı.

İnsan Haklar Derneği (İHD) İzmir Şubesi yöneticisi Bahadır Altan, ülkede uygulanan hukuksuzluklara ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması için eylemde olduklarını belirtti.

Mêrdîn ve Amed'deki yangınlara da dikkat çeken Altan, “Yangınların kaynağı onarılmayan elektrik telleridir. Bu sorumluluğun DEDAŞ’a ait olduğunu biliyoruz. 11 kişi bu yangınlarda yaşamını yitirdi. Bunlardan bir kısmının yakınları, çocukları Kırıklar Cezaevi'nde. Bugün avukatları aracılığıyla kara haberi alıyorlar” dedi.

Ülkede yaşanan hukuksuzlukları kabul etmeyeceklerini ifade eden Altan, "Bu hukuksuzlukları ve hak ihlallerini not ediyoruz. Sorumlulardan hesap soruluncaya kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz" diye belirtti. Açıklama, yapılan oturma eylemiyle sona erdi.  

ADANA

Adana Kürkçüler Kampüs Cezaevi önünde düzenlenen eyleme sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda tutsak yakını katıldı. Hapishaneye yakın bir bölgede araçlarından inen kitle, "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartını açtı. Kitle sık sık, "Bijî berxwedana İmralı" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atarak cezaevine önüne doğru yürüdü. Cezaevine yakın bir noktada polislerce durdurulan kitle engellemelere rağmen açıklama yaptı. 

Kitle adına konuşan Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) Eşbaşkanı Mustafa Yıldız, bir an önce İmralı tecridinin kaldırılmasını istedi. Yıldız, "Sayın Öcalan, Türkiye'nin demokratikleşmesine kilit noktada bulunan ve toplumsal barışın tesis edilmesinde demokratik siyaseti çözüm gücü haline getirebilecek önemli bir aktördür. Dolayısıyla bu uygulanan tecrittin derhal sonlandırılması gerekir. İmralı Cezaevi kapatılmalı ve tecrit sistemi yaşamın her alanından son bulmalıdır. Yetkililere sesleniyoruz; Önemli bir barış ve çözüm gücü olan Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve insanlık dışı muamelenin derhal kaldırılması yönünde tarihsel sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.  

Açıklama oturma eyleminin ardından sona erdi. 

ÎDIR 

Îdir’de tutsak yakınları Iğdır Kapalı Cezaevi önünde açıklama yaptı. “Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı. 

DEM Parti Îdir milletvekilli Yılmaz Hun,  Türkiye’deki cezaevlerinin bir “kuyu” sistemi olduğunu dile getirdi. Hun, “Bir ülkenin adaletine, özgürlüğüne ve demokrasisine bakmak istiyorsanız, o ülkedeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine bakmak lazım. Iğdır S Tipi Cezaevinde çeşitli hak ihlalleri yaşanıyor; çıplak arama, ağız içi gibi ihlaller yapılıyor, bu nedenle tutsaklar aileleriyle görüşmek, hastanelere dahi gitmek istemiyorlar” diye belirtti.

WAN

Wan'da "Özgürlüğe ses ver" eylemi kapsamında Van F Tipi kapalı cezaevi kampüsü önünde bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti yöneticileri açıklama gerçekleştirdi. 

Burada açıklamda bulunan TUHAY-DER Eşbaşkanı Çetin Uyar, “Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen mutlak tecride son verilmeli ve aile ve avukatlarıyla bir an önce görüşme sağlanmalıdır” dedi. Ardından konuşan Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, cezaevlerinde sayısız hasta tutsağın olduğunu belirtti. 

Açıklama slogan ve zılgıtlarla son buldu.