Şêx Seîd anıldı: Zulmün ve direnişin günü

Şêx Seîd ve mücadele arkadaşlarının anıldığı etkinliklerde "Bugün zulmün ve direnişin günü. Faşizme ve tecride karşı mücadelemiz sürecek" mesajı verildi.

ŞEX SEÎD

Şêx Seîd ve 46 arkadaşı 29 Haziran 1925 tarihinde Amed Dağkapı Meydanı’nda (Şêx Seîd) idam edildi. İdam edilişlerinin 99’uncu yıl dönümünde birçok merkezde anma etkinlikleri düzenlendi.


ŞIRNEX
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex İl Örgütü, parti binası önünde anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmaya kentteki sivil toplum örgütleri yöneticileri, DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) temsilcileri, DEM Parti Şirnex Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ile çok sayıda kişi katıldı.
DEM Parti Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, Şêx Seîd'in idam edilişinden 74 yıl sonra 1999'da aynı tarihte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a idam cezası verildiğine dikkat çekerek, "29 Haziran, Kürt ve Kurdistan tarihi açısından oldukça önemli bir eşiktir. Kürt halkına dönük inkar ve imha temelindeki politikalarla yaşıyoruz. Ne Şark Islahat Planı, ne Çöktürme Planı, ne İstiklal Mahkemeleri ne DGM’ler, ne de ağır ceza mahkemeleri haklı mücadelemizi engelleyemez. Bu anlamda; faşizme, tecride ve kayyum anlayışına mücadelemiz aralıksız sürecektir" dedi.
DEM Parti Eşsözcüsü Ayşegül Doğan, bugünün Kürt halkı ve Kurdistan tarihi için kara bir gün olduğunu ifade ederek, "Bugün hem zulmün hem de direniş ve mücadelenin günü. Şêx Seîd idam edildiğinde bizlere bir miras bıraktı. O miras direniş ve mücadeleydi. Şêx Seîd'in idam edilişinden 74 yıl sonra bu kez Sayın Abdullah Öcalan şahsında bir kes daha Kürt halkını idam etmek istediler. Tarih bir kez daha göstermiştir ki bir halkın hakikatini zulümle örtemezseniz” diye belirtti.

 
ERZİROM
Erzirom’un Xinûs (Hınıs) ilçesinde düzenlenen Şêx Seîd anmasına DBP, DEM Parti, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı. Programda konuşan DBP Xinûs İlçe Eşbaşkanı Hasan Doğan, Şêx Seîd’in mezar yerinin ailelerine ve kamuoyuna açıklanması ve tüm haklarının iade edilmesi gerektiğini belirtti.
Şêx Seîd’in torunu Bedri Fırat ise “Bizler Şêx Seîd’in torunları olarak Kürt halkının sorunları çözüme kavuşana dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Şêx Seîd’in mücadelesini bugün Sayın Öcalan devam ettiriyor" dedi.