Şireci Tekstil’de işçiler sağlıksız koşullarda çalıştırılıyor

Dîlok’taki Şireci Tekstil’de işçiler, yemeklerin kalitesiz olduğunu, eski yemeklerin ısıtılarak verildiğini ve çalışma koşullarının sağlıksız olduğunu belirtiyor.

Dîlok’ta (Antep) birçok kez işten çıkarma ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme gelen Şireci Tekstil’de işçiler, yemeklerin çok kötü olduğunu dile getiriyor. Yemeklerden kıl ve hatta canlılar çıkarken, eski yemekler ısıtılıp işçilere veriliyor. Çalışma koşullarının sağlıksız olduğunu birçok kez dile getiren işçilerin talepleri ise karşılanmıyor.

‘EKMEKTEN VE YEMEKTEN KIL ÇIKIYOR’

Üç yıldır Şireci Tekstil’de çalışan ve adını vermek istemeyen bir işçi, hemen hemen her gün yemeklerin sağlıksız bir şekilde kendilerine verildiğini aktarıyor: “Yemekler sürekli aynı şekilde geliyor. İyi diyebileceğimiz yemekler çok nadir çıkıyor. Protein açısından zaten yetersiz. Örneğin en son, domatesli bir yemek yapılmış ve sözde içine et koymuşlar. Et dedikleri de kuyruk yağından ibaret. Bugün de patates ve tavuk etli bir haşlama yolladılar. Yolladıkları haşlama yemeğinin kötü kokusundan duramadık. Ekmekten ve yemekten kıl çıkıyor. Ayrıca neredeyse haftanın 6 günü bulgur pilavı çıkıyor. Çok nadiren pirinç pilavı çıkıyor.”

ESKİ YEMEKLERİ ISITIP TEKRAR YEDİRİYORLAR

Aynı işçi, bazen kahvaltıda verilen peynirlerin tarihinin geçmiş olduğunu ve eski yemeklerin de tekrar ısıtılıp kendilerine verildiğini anlatıyor: “Öğlenden kalan yemekler, tekrar akşam vardiyasına ısıtılarak gönderiliyor. Bazen de eski kalan yemekler başka bir yemeğe karıştırılarak işçilere veriliyor. Verilen çayı yemekhanede demleyerek fabrikalara gönderiyorlar. Soğuk çayın içindeki toz tortuları içmekten bir hal olduk. Kahvaltılık gönderilen ürünlerde ise bazen çürümüş domates ve salatalık ile tarihi geçmiş peynir geliyor. Hatta bir ara haşlanmış yumurtalarda civciv çıktı.”

İŞÇİLER KÖTÜ KOŞULLARDA ÇALIŞIRKEN PATRON BİRÇOK TEŞVİK ALDI

İşçileri bu çalışma koşullarına mahkûm eden patron Ahmet Şireci ise, devlet teşviğinden, vergi indirimine birçok avantajdan yararlanıyor. Ahmet Şireci’nin 3 yılda, 9 bin 431 lira vergi ödediği ortaya çıkmıştı. Pamuk üretimi için 2023’te 2,9 milyar TL’lik yatırım yapan Şireci Tekstil’e, sadece bu yatırımı için faiz desteği, 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 10 yıl sigorta primi desteği, 12 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği de sağlandı.