Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi farklı toplumları bir araya getirdi

Akademisyen Florencia Guarche, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan hamlenin farklı toplumları bir araya getirdiğini belirterek, “Öcalan içinde yaşadığımız bütün sorunlara karşı ortak mücadele etmenin yöntemini gösteriyor" dedi.

İmralı Ada Cezaevi’nde 25 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan 34 aydır hiçbir haber alınamıyor. Aile ve avukat görüş hakkı tamamen elinden alınarak mutlak iletişimsizlik haline tabi tutulan Abdullah Öcalan’ın, üzerindeki bu tecridin kırılması ve özgürlüğünün sağlanması hedefiyle 10 Ekim’de dünyanın 74 merkezinde yapılan ortak açıklamayla “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” talebiyle küresel bir kampanyanın stardı verildi.

Bu kampanyaya dünyanın dört bir yanındaki farklı toplumsal kesimlerden destekler gelmeye devam ediyor. Yürütülen bu kampanya aynı zamanda Abdullah Öcalan’ın 24 yıldır İmralı Cezaevi’nde geliştirip dünya halklarına sunduğu demokratik, kadın özgürlükçü, ekolojik bir topluma dayanan Demokratik Konfederalizm, Demokratik Ulus paradigmalarının dünya haklarında nasıl karşılık bulduğunu da bir kez yine gözler önüne serdi. Kapitalist Modernitenin yarattığı krizler gün geçtikçe büyürken, bu krizlerden çıkış yolu olarak Abdullah Öcalan’ın paradigması üzerine akademik çalışmalarda yapılıyor.

Abdullah Öcalan’ın paradigmaları üzerine akademik alanda çalışma yürüten isimlerden birisi de Brezilya Rio Grande do Sol Federal Üniversitesi Akademisyenlerinden Florencia Guarche.  Akademisyen Florencia Guarche, Abdullah Öcalan’ın paradigmalarını ve 10 Ekim’de startı verilen “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyasının önemini ANF’ye değerlendirdi.

‘ÖCALAN İLE KENDİ TOPLUMUMU DAHA YAKINDAN TANIMAYA BAŞLADIM’

Kürt Özgürlük Mücadelesiyle 2015 yılında yolu kesişen Akademisyen Florencia Guarche, daha sonra Kürt hareketi ve Abdullah Öcalan’ın paradigmalarını yakından tanımaya başlar. Aktüel olarak Brezilya Rio Grande do Sol Federal Üniversitesi’nde Abdullah Öcalan’ın paradigmaları üzerine çalışan Florencia Guarche, “Kürt hareketiyle tanıştıktan sonra kendi halkımla bağlarımı daha güçlü kurmaya başladım.  Aslında Abdullah Öcalan’ın fikirlerini kendi toplumumu da daha yakından tanımak içinde kullandım.  Öcalan’ın paradigmalarını anlamaya çalışmakla kendi toplumumu tanımak iç içe gelişti” diye kaydetti.

‘ÖCALAN BİZ KİMİZ SORUSUNA İYİ BİR CEVAP SUNUYOR’

“Öcalan kim olduğumuz sorusuna iyi bir cevap sunuyor” diyen Akademisyen Guarche şunları ekledi: “Öcalan paradigmaları, demokratik bir ulusu nasıl devletsiz bir şekilde nasıl kurabiliriz ve biz kimiz sorununa iyi bir cevap sunuyor. Bu anlamda biz kimiz sorusunu sorup ona cevap aramak benim çok önemliydi. Öcalan, kendimizi tanımak, kendi değerlerimizi bilmek, genel olarak biz kimiz sorusuna cevabını bulmamıza yardımcı oluyor. Bizler dünyanın farklı yerindeki toplumlar kim olduğumuzu bildikten sonra daha güçlü bağlar ve ortak bir toplumsallık kurabiliriz. Devletlerin her türlü ayrımcılık ve ulus üzerine inşa ettiği sistemlere karşı Öcalan bizlere devletsiz düşünmemiz için imkân sağlıyor ve fırsat sunuyor.”

‘ÖCALAN FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI ORTAYA KOYUYOR’

Öcalan’ın paradigmalarını yakından tanıdıkça birçok şeyi sorgulamaya başladığını ifade eden Akademisyen Guarche, “Üniversiteler benim gibi insanlar için zor bir ortamdır. Kendi ailemde işçi sınıfından geliyor, doğayla iç içeler ve bağları da güçlü. Paradigmayı tanıdıkça üniversitedeki rolümü sorgulamaya ve farklı konulara kendimi daha yakın hissetmeye başladım. Öcalan’ı ve Kürt hareketini öğrendikçe, Latin Amerika’da karşılaştığımız gerçekliği, farklı halkların devlet şiddetine ve sömürgeciliğe karşı yürüttükleri mücadeleyi de daha yakından tanımaya ve anlamaya başladım. Farklı bir dünya yaratmak için dünyaya bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Farklı bir bakış geliştirmek için ise Öcalan’ın bizlere sunduğu demokratik modernite paradigması üzerinde durmamız gerekir. Öcalan, bize aynı zamanda akademiyi ve üniversiteleri yeniden nasıl düşünebiliriz anlamında da katkı sunuyor” dedi.

‘KÜRT KADINLARI DEVRİMİN GÜCÜ VE YÜZÜDÜR’

Kürt hareketinden kendisini en çok etkileyenin Kürt kadın hareketinin mücadelesi olduğunu vurgulayan Guarche, “Kürt hareketinin özgün kadın mücadelesi bugün dünyada her yerde tanınır noktaya gelmiş durumda. Toplumun her alanında kadınların özgün mücadelesini görmek mümkün.  Bu durum, biz kadınları çok etkiliyor. Kürt kadınları benim için devrimin gerçek yüzü ve gücüdür. Kürt kadın mücadelesi hepimizin bir ilham kaynağıdır” diye kaydetti.

‘ÖCALAN KADINLAR İÇİN BÜYÜK BİR UMUT’

Öcalan’ın kadın devrimine verdiği önem dünya kadınları için büyük bir umut olduğunu söyleyen Akademisyen Guarche, Öcalan toplumsal analizleri ve kadının toplumdaki rolünü irdelemesi çok önemlidir. Öcalan içinde yaşadığımız yüzyıl için başta kadın mücadelesi olmak üzere birçok alanda önemli perspektifler sunuyor. Öcalan’ın kadınlar devrimin öncüsü olması gerektiği tespiti çok önemli bir tespittir. Ve biz bunun önemini her geçen gün daha fazla görüyor ve anlıyoruz. Öcalan’ın kadın devrimine verdiği önem biz kadınlar için çok büyük bir umuttur” dedi.

“ÖZGÜRLÜK KAMPANYASI BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIYOR”

10 Ekim’de başlatılan “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyasının önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Guarche, “Öcalan Kürt sorunun çözümünde temel bir aktördür. Bir çözüm için her şeyden önce karşılıklı bir diyalog gerektirir. Karşılıklı diyaloğun bir tarafının aktörü ve muhatabı Öcalan’dır. Bu nedenle, Kürt sorununu çözmek istiyorlarsa Öcalan üzerinde bir tecrit uygulanamaz. Öcalan tecrit edilerek bir anlamda karşılıklı bir diyaloğun önü kesilmek isteniyor. Bu anlamda, Öcalan’a özgürlük kampanyası büyük önem taşımaktadır. Bu bir küresel kampanyadır. Küresel düzeyde Kürt sorunun çözümünü ve Öcalan’a özgürlük istemek çok önemli ve desteklenmelidir” dedi.

‘ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK TALEBİ FARKLI TOPLUMLARI BİR ARAYA GETİRDİ’

Öcalan’a özgürlük kampanyasının, Öcalan’ın paradigmalarının tanıtılması açısından da büyük önem taşıdığını kaydeden Guarche, “Bu kampanya dünyanın her yerinde insanlara Öcalan’ın paradigmalarını daha yakından tanıma fırsatı sunuyor. Bu kampanya aynı zamanda Türk devletinin gerçek yüzünü görmemize de imkân tanıyor. Kürt sorunun çözümünde bir diyaloğun yeniden başlaması gerekir, bu nedenle Öcalan’ın özgürlüğü esastır. Enternasyonal bir dayanışma çerçevesinde Öcalan’ın paradigmalarını daha da yaygınlaştırmak gerekir. Bugün Öcalan’ın paradigmaları sayesinde birçok sorunu masaya yatırıp tartışabiliyoruz. Bu tartışmalara bütün toplumları katmak çok önemlidir. Öcalan’ın paradigmalarını sorunların çözümü için bir yöntem olarak kullanabiliriz. Öcalan’a özgürlük kampanyası aynı zamanda farklı topluların nasıl ortak talep üzerinde seferber olabileceğini bizlere gösterdi. Burada enternasyonal mücadelenin önemi de kendisini gösterdi. Örneğin, Latin Amerika, Kürt mücadelesine uzak gözükebilir ama biz oturup konuştuğumuzda nasıl ortak bağlarımızın olduğunu gördük. Devletler bizi kimliklerimiz üzerinden ayrıştırıyor buna karşı bir araya gelmek ve birlikte mücadele etmek önemlidir” dedi.