Wilson: Abdullah Öcalan bir model sunuyor
Çizgi roman yazarı Sean Michael Wilson, demokratik konfederalizmin dünyanın nasıl örgütlenebileceğine dair bir model olduğunu belirtti.
Çizgi roman yazarı Sean Michael Wilson, demokratik konfederalizmin dünyanın nasıl örgütlenebileceğine dair bir model olduğunu belirtti.
Çizgi roman yazarı Sean Michael Wilson, Abdullah Öcalan ve demokratik konfederalizmin yeterince gündeme gelmemesinin en önemli nedenlerinden birinin, mevcut kapitalist sisteme tehdit oluşturması olduğunu söyledi. Sean Michael Wilson, “Gerçekte işe yarayan bir alternatifimiz varsa tabii ki genel olarak ana akım medya bunun hakkında konuşmak istemiyor, çünkü bu çok tehlikeli” diye konuştu.
Sean Michael Wilson, şu anda Japonya'da yaşayan ödüllü bir İskoçyalı çizgi roman yazarı. Kitaplarında tarih, politika ve sosyal konuları ele alan Wilson, Eisner ve Harvey Ödülleri'ne aday gösterildi. “Secrets of the Ninja” adlı kitabı, 2016’da Uluslararası Manga Ödülü ile onurlandırıldı. Sean Michael Wilson, orjinali İngilizce olan; şimdiden Almanca, Kürtçe ve Türkçe edisyonları yapılan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın hayatını ve paradigmasını konu alan “FREEDOM SHALL PREVAIL the Struggle of Abdullah Öcalan and Kurdish People” (ÖZGÜRLÜK KAZANACAK Abdullah Öcalan’ın ve Kürt Halkının Mücadelesi) adlı kitabı yayınlandı. Sean Michael Wilson, ANF’nin sorularını yanıtladı.
Abdullah Öcalan'ın fikirleriyle nasıl tanıştınız?
Uluslararası İnisiyatif üzerinden tanıştım. Birçok şey yaptım, biz onlara grafik roman diyoruz, bir tür yetişkin çizgi romanı. Bu çizgi romanlar, çocuklar için değil. İngiltere'deki İşçi Partisi ve o zamanki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ile bağlantılı bir grafik roman yaptım ve bir işçi sendikasında, İngiltere'deki insanların mücadelesi hakkında bir kitap yaptık. Sonra o kitabı bitirdiğimizde, "Bir sonraki kitabı ne üzerine yapalım?" diye tartıştık. Sonra biri, ben miydim yoksa başka biri mi hatırlamıyorum. Sanırım Estalle olabilir. Estella Smith, bilirsiniz, uzun süreli bir destekçi (Kürt dostu). O önermiş olabilir ama hatırlamıyorum, birisi Kurdistan hakkında bir kitap yapalım mı diye önerdi. O zamandan beri Estella ve Uluslararası İnisiyatif sayesinde Kurdistan ve Abdullah Öcalan hakkında bilgi edinmeye başladım. O zamana kadar çok fazla bilgim yoktu. Şimdi Kitabı yazdığım ve araştırdığım için oldukça fazla şey biliyorum. Temelde bilgilerimin çoğu Uluslararası İnisiyatif’ten geldi.
Yazma süreci zor olmadı mı?
Yazma süreci zor değil. Benim için kolay, çünkü bunun gibi 40 grafik roman, çizgi roman yazdım. Yani bu oldukça kolay bir şey ama bilgiyi doğru vermek zor. Abdullah Öcalan'ın hayatı, Rojava ve genel olarak Kurdistan'da yaşanan çeşitli sorunlarla ilgili gerçekleri, doğru bir şekilde aktarabilmek için birçok kez düzeltme yapmak zorunda kaldık. Elbette çok ama çok karmaşık. Bu yüzden bazı hatalar yaptım ya da bilmediğim şeyler oldu. Dolayısıyla doğru bilgi edinmenin detayları oldukça zor. Dediğim gibi Uluslararası İnisiyatif çok yardımcı oluyor. Asıl senaryoyu yazmak benim için zor değil, çünkü her gün yaptığım şey bu.
Sanırım başka bir sorun daha vardı; siz İngilizce ve Japonca biliyorsunuz; Keko Kürt ama daha önce İngilizce bilmiyordu. Nasıl yaptınız?
Benim için bu alışılmadık bir durum değil çünkü dünyanın her yerinden, yaklaşık 20 farklı ülkeden sanatçılarla çalışıyorum. Dolayısıyla sanatçının İngilizcesinin çok iyi olmaması benim için oldukça yaygın bir durum. Benim onların dilini bilme kabiliyetim hiçbir şey değil. Yani bu benim için ilk değil ama yine de bu benim için büyük bir sorun değildi, çünkü Türkçe ve Kürtçe işleri Uluslararası İnisiyatif organize ediyordu, dolayısıyla bu konuda çok fazla endişelenmeme gerek yoktu. Bu benim için oldukça normal bir durum ama Keko için zor olmuş olabilir.
Daha önce de söylediğiniz gibi 40'tan fazla roman yazdınız. ‘Özgürlük Kazanacak’ çizgi romanınızın bunlar içindeki yeri nedir?
Sanırım bu, yazdığım 40 kitap arasında en karmaşık olanı. Yaklaşık iki ya da üç farklı tarz var ya da tarz değil, türler, tipler. Bu türlerden biri, ben buna sosyal konular diyorum ve tarih, politika ve sosyoloji ile ilgili kitaplar anlamına geliyor. Bu türde yaklaşık 10 kitap yazdım. Muhtemelen bu en karmaşık olanı. Kesinlikle en tartışmalı olanı, çünkü açıkçası bu şimdi yaşanıyor ya da yakın tarih. İşçi Partisi ve sendika ile ilgili yaptığımız kitap, 700 yıl önce köylülerin isyanıyla başladı. Eğer bu konuda haklıysanız işiniz daha kolay çünkü bu, yüzlerce yıl öncesinin tarihi. İnsanlar artık bu konuda (yanılsanız da) gerçekten kızgın değiller. Tabii ki Abdullah Öcalan şu an hapiste ve Türkiye ile Kurdistan arasında hala çatışma var vs. Şu anda demokratik konfederalizm inşa ediliyor. Yani bu konudaki kilit mesele, şu anda yaşanan, bugün ve gelecekte hala kesinleşmemiş bir mesele olması. Bu da bu kitabı kitaplarım arasında özel kılıyor, çünkü kitaplarımın çoğu yüzlerce yıl öncesine ait.
Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ile ilgili sorum olacak. 37 aydan beri kendisinden haber alınamıyor. İmralı Adası'nda. Öte yandan “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" diye bir kampanya var. Bu kampanya hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu bir sorun. Yani Berlin'in bu bölgesinde insanlar bu konuyu oldukça iyi biliyor, belki siz de biliyorsunuz, Uluslararası İnisiyatif de biliyor. Doğru. Tabii ki dünyadaki çoğu insan bilmiyor. Çoğu insan Kurdistan'ın dünyanın neresinde olduğunu bile bilmiyor. Bu konuda bilgi eksikliği var. Biz ne yapmalıyız? Umarım bu kitabı İngilizce, Türkçe, Almanca ve tabii ki Kürtçe ve belki Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca olarak da yayınlayabiliriz. Neler olup bittiğine dair bilgi ve enformasyonunun yayılmasına küçük de olsa yardımcı olacaktır. Sadece Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması fikri değil, aynı zamanda demokratik konfederalizm fikri de dünyanın nasıl örgütlenebileceğine dair bir model. Bence bu çok ama çok önemli. Bu yüzden daha iyi bilinmesi gerekir. Tabii ki bence konuşulmamasının nedenlerinden biri de bu, çünkü mevcut kapitalist sisteme bir tehdit oluşturuyor. Gerçekte işe yarayan bir alternatifimiz varsa tabii ki genel olarak ana akım medya bunun hakkında konuşmak istemiyor, çünkü bu çok tehlikeli. Çizgi romanın iyi yanlarından biri de bu. Çizgi roman birçok insanın okuyabileceği bir sanat formu ya da kitlesel bir medya ama bunu çok akıllıca bir şekilde yapabilirsiniz. Bu, hala çok ana akım olan televizyonda yapılması zor olan, bir şekilde tabandan gelen bir yaratıcılıktır. Bu kitapları çizgi roman olarak yapmayı sevmemin nedenlerinden biri de bu. Bunu zeki bir şey olarak yapabilirsiniz ama pek çok insan da okuyabilir. Bu nedenle farklı dillerdeki kitaplarımızın hem Öcalan hem de demokratik konfederalizm hakkındaki bilginin yayılmasına yardımcı olacağını umuyorum.