‘Abdullah Öcalan dört parça Kurdistan’ın temsilcisidir’

Almanya’nın Köln şehrinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için gerçekleştirilen yürüyüşte Abdullah Öcalan’ın dört parça Kurdistan’ın temsilcisi olduğu ve Kürt halkının iradesinin tecridi kıracağı mesajı verildi.

Köln’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlenen ve yüz binlerin katıldığı yürüyüş ve mitingi tarihi bir adım olarak değerlendiren KNK Eş Başkanı Ahmet Karamus, “Sayın Öcalan üzerinde son 35 aydır mutlak tecrit söz konusudur. Umuyoruz ki bu irade bu tecridi kıracaktır. Değerli dostlar bu sadece 1 kişinin sorunu değil. Öcalan 4 parça Kurdîstan’ın temsilcisidir. Olaya bu temelde yaklaşılmalıdır” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun 25’inci yıl dönümünü protesto etmek ve fiziki özgürlüğünü talep etmek için yüzbinlerle düzenlenen yürüyüş ve miting yapılan konuşmalarla son buldu. Miting alanına dolan Kurdistanlılar ve dostları, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrittin kırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması temelinde yürütülen mücadelede kararlı olduklarını bir kez daha ortaya koydular.  Mitingde söz alan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatı Ömer Güneş, İmralı adasında eşi benzeri görülmemiş bir tecrit sistemin 25 yıldır devam ettiğini belirterek,  “Sayın Öcalan ile ilgili 3 yıldır herhangi bir haber yoktur. 13 yıldır avukatları ve 4 yıldır da ailesi ile görüştürülmüyor. Yer yüzünde bu derecede ağır tecrittin uygulandığı başka bir ülke yoktur. İnsan haklarının bu kadar çiğnendiği, hak ve hukukun ayaklarına altına alındığı başka cezaevi uygulaması olmamıştır. Ne Guantanamo ne de Nelson Mandela’nın tutulduğu cezaevi İmralı kadar ağır tecrit koşullarına sahiptir” dedi.

AVRUPA BU HUKUKSUZLUĞA KARŞI SESİZ KALMAMALI

Abdullah Öcalan’ın ulusal ve uluslararası hukuki durumu hakkında bilgilendirme yapan Güneş, gerek iç hukuk ve gerekse de uluslararası hukuk kurumların kendi kararlarını uygulamadıklarının altını çizdi. AİHM tarafından 2004 yılında alınan ve Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanması yönündeki kararına atıfta bulunan Güneş, durumun hukuki olarak değerlendirilmediğini ve tümüyle siyasi olarak değerlendirildiğinin altını çizdi. Güneş, uluslararası ilgili kurumlara ve Avrupa’daki İnsan Hakları kurumları ile barolara da seslenerek, “ Bu kadar hukuksuzluğa karşı sessizliğiniz nereye kadar sürecek. Bu şekilde nasıl adaleti ve hukuk savunacaksınız. AİHM ne karar vermişse bunu yerine getirin” diye konuştu. Türk devletin geçmişte Kürt liderlerini asarak Kürt ulusal taleplerini bastırdığını ifade eden Güneş,  Kürt toplumun liderleri Önder Apo’ya sahip çıkması gerektiğini ve yürütülecek bir toplumsal mücadele özgürleştireceğini söyledi.

ABDULLAH ÖCALAN 4 PARÇA KURDİSTAN’IN TEMSİLCİSİDİR

Güneş’in ardından aralarında Rojava, Başur ve İran ve Türkiye kökenli partilerin oluşturduğu Kurdistani ittifak partileri ve Kürt Kurumların temsilcileri kitleyi selamlamak için sahneye çıktı. Kurdistani ittifak adına KNK Eş Başkan Ahmet Karamus kitleye hitap etti. Karamus, “Yurtsever ve onurlu Kürtler, KNK ve tüm parti örgüt ve şahsiyetler adına bu tecride karşı gerçekleştirilen bu heybetli mitingi selamlıyoruz. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’a selamlarımızı gönderiyoruz. Değrli Kürtler 25 yıldır Kürt halk önderi esaret altındadır. Pek çok Avrupa ülkesi de Türk devletine destek vermektedir. Son 35 ayda da mutlak bir tecrit söz konusudur. Ancak, sizler burada çok büyük bir irade gösterdiniz. Umuyoruz ki bu irade bu tecridi kıracaktır. Değerli dostlar bu sadece 1 kişinin sorunu değil. Öcalan 4 parça Kurdîstan’ın temsilcisidir. Olaya bu temelde yaklaşılmalıdır. Bu halk yıllardır AKP-MHP faşist rejimine karşı asla diz çökmedi ve çökmeyecek. Kürt halkı artık kendi kendisini yönetmek istiyor. Bu Kurdistan’ın 4 parçasının açık ve net talebidir” diye konuştu.

ALMANYA VE AB KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN TÜRKİYE BASKI KURMALIDIR’

Kurdistani ittifak adına Alman hükümetine ve Avrupa Birliğine seslenen Karamus, “Alman hükümetine de bir mesaj vermek istiyorum. İşgalci Türk devletine destek vermekten vazgeçin. Türk devletine destek veren bütün devletler bu suçun bir ortağıdır. Dolayısıyla Almanya ve diğer AB ülkelerine çağrımız Kürtlerin yanında yer almalarıdır.  Almanya, Türk devleti üzerindeki siyasi nüfusunu Kürt sorunun çözümü noktasında kullanmalıdır. Çözüm için Almanya ve Avrupa Birliği Türk devletine baskı uygulamalıdırlar. İşgalci, faşist AKP-MHP rejimini desteklemekten vazgeçmeliler. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü Kürt sorununun siyasal çözümü için olmazsa olmazdır. Çünkü o bu halkın temsilcisidir.”

TJK-E adına Ayten Kaplan bir mitingde bir konuşma yaptı. Kaplan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun amacının Kürt halkını susturmak ve özgürlük taleplerini yok etmek olduğunu belirterek, ancak Kürt halkının 25 yıldır alanlarda büyür irada ortaya koyarak Önder Apo’nun yanında durduğunu söyledi.

Avrupa Süryani Birliği üyesi Manuella Demir ve Demokratik Güç Birliği adına Çiğdem Devran birer konuşma yaptılar.

Tevgera Ciwanan ve uzun yürüyüş eylemlerine katılan Enternasyonalist gençler de sahneye çıkarak bir açıklama yaptı.