İtalyan diplomat: Artık Abdullah Öcalan için özgürlük zamanıdır

İtalya Eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı Franco Danieli, “Artık Abdullah Öcalan için özgürlük zamanıdır. Dünyanın dört bir yanında Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için seslerin yükselmesi gerekiyor” dedi.

“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” talebiyle başlatılan kampanyanın destekçisi olan hukukçu Franco Danieli, kampanyanın daha da büyütülmesi gerektiğini söyledi. 

İtalya Dışişleri Bakanı Yardımcılığı görevini 1998-2000 Massimo D’Alema ve 2006-2008 Ramano Prodi başkanlığındaki hükümetlerde yürüten Franco Danieli, Türk devletinin Abdullah Öcalan üzerinde uyguladığı ağırlaştırılmış tecride tepki göstererek, fiziki özgürlüğü için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

ANF’ye konuşan hukukçu Franco Danieli, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunun altını çizerek, “Türkiye’nin dünyadaki tüm demokratik toplumların temeli olan ve altında imzası bulunan Avrupa Konseyi (AK) ve Birleşmiş Milletler (BM) uluslararası hukuku tarafından belirlenen demokratik standartları kabul etmesi gerekir. Türkiye, bireysel özgürlükler ya da her bireyin devredilemez hakları gibi bu temel demokratik ilkeleri kabul etmiyor. Abdullah Öcalan örneğinde olduğu gibi Türkiye altında imzası olduğu birçok uluslararası antlaşmaya uymuyor” dedi.

CEZAEVİNDE KALMAYA DEVAM EDEMEZ

“Abdullah Öcalan’ın tutuklu bulunduğu İmralı Cezaevi’nin koşulları korkunç” diyen Franco Danieli, “Abdullah Öcalan'ın cezaevinden çıkması ve özgürlüğüne kavuşmasının zamanı geldiğine inanıyorum. Abdullah Öcalan artık cezaevinde tutuklu kalmaya devam edemez” diye konuştu. 

AB TECRİDE KARŞI SESSİZ

Abdullah Öcalan’ın esir alınmasında olduğu gibi bugün içinde bulunduğu tecrit koşullarından da Avrupa’nın sorumluluğu olduğunu vurgulayan Danieli, “İnsan hakları ile ulusal çıkarlar arasında hep bir çatışma vardır. Bu durum her zaman devletler arasındaki ilişkilerin temelinde yer almıştır. Devletler arasındaki çıkar ilişkileri o ülkelerde yaşanan birçok insan hakları ihlalinin görünmez kılıyor. Bugün, Avrupa Birliği (AB) mültecilerin Avrupa’ya gelmesini engellemek için Erdoğan’a fon sağlıyor. Bununla birlikte, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini görmezden geliyor. Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu koşullara dönük sessizlik de AB ile Türkiye arasındaki bu ilişkilerden kaynaklanıyor” dedi.

ÖZGÜRLÜK KAMPANYASI BÜYÜTÜLMELİ

“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” talebiyle başlatılan kampanyanın destekçisi olduğunu ve bu kampanyanın daha da büyütülmesi gerektiğini belirten avukat Franco Danieli, “Abdullah Öcalan’ın özgür kalmasını mümkün kılmak için yıllardır aralarında Noam Chomsky’nin de bulunduğu çok önemli entelektüeller her türlü girişimde buluyor. Abdullah Öcalan’ın özgür kalması için başlatılan bu kampanyayı destekliyoruz. Artık, zaman Abdullah Öcalan'ın özgür kalma zamanıdır. Bu nedenle bugün dünyanın dört bir yanından Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için seslerin yükselmesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.