Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi’nde Kürt ve Amazigh aydınlarından panel
Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi’nde Kürt ve Amazigh aydınlarının katılımıyla Zoom üzerinden bir panel düzenledi.
Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi’nde Kürt ve Amazigh aydınlarının katılımıyla Zoom üzerinden bir panel düzenledi.
Kürt halkı yıllardır işgalci güçlerin zulmü ve baskısı altıda. Amazigh halkı da Kürt hakli ile benzer bir durum yaşıyor. Her iki halk da özgürlük davaları için uzun yıllardır benzersiz bir mücadele yürütüyor.
Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi’nde Kürt ve Amazigh aydınlarının katılımıyla Zoom üzerinden bir panel düzenledi. Panele, Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi üyesi Evînda Mustefa, Yazar Ebdulwehab Bîranî, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetiminden Leyla Saroxan, Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi üyesi ve aynı zamanda KNK üyesi olan Dr. Kamîran Berwarî ve Kürt siyasetçi Muhmed Şêxo katıldı. Yine Amazigh Yazar-Araştırmacı Akli Chekka, Amazigh Uluslararası Kongresinin Mısır'daki temsilcisi Amanî El-Waşahî, Libo Partisi Başkanı Fethî Xelîfe, Amazigh Uluslararası Kongresi eski Başkanı Abdullah Boutanî, Amazigh aktivist Magdy Bouhna ile aktivist ve Mısırlı siyasi araştırmacı Dr. Taha Ali de panele katıldı.
Panelde hem Amazigh halkının, hem de Kürt halkının büyük bir mücadele verdiğini belirten Emanî El-Waşahî, "Çok önemli bir aşamadan geçiyoruz, dolayısıyla ne olursa olsun halk ayakta, mücadelesine devam ediyor ve isyan bayrağını yükseltiyor” diye konuştu. Yıllar boyunca Kürt halkı ve Amazigh halkının daima kendi kültürlerini koruma rolünü üstlendiklerine dikkat çeken Waşahî, her iki halkın da özgür yaşamak ve bağımsız kimliklerine sahip olmak istediklerini vurguladı.
Kürtler ile Amazigh halkının kimliklerinin yok edilmek istendiğini belirten Ebdulwehab Bîranî, ikinci Dünya Savaşı sonrası her iki halkın da umutsuz bırakıldığını ifade etti. Kürtlerin ve Amazighlerin inkar ve ötekileştirmeyle karşı karşıya kaldığının altını çizen Ebdulwehab Bîranî, bu iki halkın da zaman zaman azınlık olarak lanse edildiğini söyledi. Bölgede yaşanan tüm savaşların, bedelini halkın kan ve acıyla ödediği kaydeden Ebdulwehab Bîranî, “İnsanlar hala demokratik bir ulus olarak yaşamanın bedelini ödüyor. Tüm bölge halklarının bir arada yaşayabilmesi için çalışmak gerekir. Bu fikir 25 yıldır cezaevinde olan Abdullah Öcalan'ın eseridir. Kendisi sadece Kürtler için değil, tüm dünya halkları için mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.
ORTAK MÜCADELEYE İHTİYAÇ VAR
Fethî Xelîfe de Kürtlerin ve Amazighlerin ortak bir mücadele yürütmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kürt halkı, partileri ve aydınları olarak Amazigh tarihini ve Amazigh halkının bugünkü gerçekliğini çok iyi bilmediklerini söyleyen PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Mısır'dan başlayarak Fas'a ve Batı Sahra'ya kadar sayıları oldukça fazla olan bölgelerin Amazigh bölgeleri olduğunu belirtti. Emeviler döneminde bu yana Siyasal İslam’ın mağdurları olduklarını hatırlatan Salih Müslim, Abbasi devletinde ve ardından Osmanlı döneminde de aynı şeyin Berberilerin başına da geldiğini vurguladı. Kürt halkının çeşitli düzeylerde kurum ve kuruluşları olduğunu söyleyen Salih Müslim, şu anda önemli olanın Amazigh halkı ile dayanışma ve işbirliğini geliştirecek kurum ve kuruluşların oluşması gerektiğini ifade etti.