Açık Radyo'nun kapatılmasına tepki

IPI öncülüğünde 62 basın sivil toplum örgütü, Açık Radyo’nun kapatılmasını kınadı.

AÇIK RADYO

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) öncülüğünde 62 basın ve sivil toplum örgütü Açık Radyo’nun karasal yayın lisansının Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından iptal edilmesini kınadı.

 Açıklamada çeşitli ve eleştirel sesleri öne çıkarmasıyla ve kamuoyunu ilgilendiren konuları aydınlatmasıyla bilinen Açık Radyo’nun susturulmasının Türkiye’de bağımsız radyo yayıncılığına ağır bir darbe olduğu belirtildi.
Açıklamada "Türkiye’nin yayın düzenleyicisi RTÜK’ün Açık Radyo’nun lisansını iptal etme kararı, medya özgürlüğü ve halkın bilgiye erişimi açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Karasal yayın lisansı, bir istasyonun radyo dalgaları aracılığıyla ses içeriği iletmesine olanak tanır. Bu kararla birlikte, Açık Radyo artık 95.0 FM frekansında yayın yapamayacak. Bu karar, istasyonun geleneksel radyo kanalları aracılığıyla dinleyicilerine ulaşmasını etkili bir şekilde sınırlayacak ve halkın farklı görüş ve bilgilere erişimini kısıtlayacaktır. (...) Çok sesliliğe adanmış bağımsız bir platform olan Açık Radyo’nun kapatılması, toplumu benzersiz ve bağımsız bir sesten mahrum bırakacaktır" denildi.

İMZACILARIN LİSTESİ

Açıklamada imzası bulunan kurumlar şöyle:

"Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), AGOS, Aposto, Apoyevmatini Gazetesi, Aras Yayıncılık, ARTICLE 19 Avrupa, Articolo 21, Aso Press, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), BirGün Gazetesi, Botan International, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Danimarka PEN, Democracy Now!, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Diken, dokuz8HABER, Dört Ayaklı Şehir: Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği, Dünya Mirası Adalar, Fayn, Freedom House, Gazete Duvar, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, IFEX, IPS İletişim Vakfı / Bianet (IPS/BIA), İnsan Hakları Derneği (İHD), İstos Yayın, Journo.com.tr, Kaos GL, Kapsül, Marksist.org, Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR), Medya ve Göç Derneği (MGD), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Munzur Press, OBC Transeuropa (OBCT), Olmaz Media, PEN Amerika, PEN İsveç, PEN Kanada, PEN Norveç, Podfresh, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Scrolli, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Teyit, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), T24, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Uluslararası PEN, Velvele.net, Voys Media, Yabancı Medya Derneği (FMA), Yapay Gündem, Yurttaşlık Derneği,Women Press Freedom."