Açlık grevindeki tutsak Vefa Yılmaz’a sürgün ve işkence

İmralı tecridine karşı açlık grevlerinin sürdüğü Rize Kalkandere Hapishanesi’nden Samsun S Tipi’ne sürgün edilen siyasi tutsak Vefa Yılmaz’ın kardeşi Ahmet Yılmaz, hapishane girişinde çıplak arama dayatılan abisinin darp edildiğini aktardı.

İmralı tecridinin kırılması için “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında dönüşümlü açlık grevlerinin sürdüğü hapishanelerden sürgün ve işkence haberlerine her gün yenisi ekleniyor. Bu hapishanelerden Rize Kalkandere’de açlık grevindeki tutsaklardan Vefa Yılmaz’ın, apar topar sürgün edildiği Samsun Kavak S Tipi Hapishanesi’nde çıplak arama dayatıldığı, kabul etmeyince de darp edildiği ortaya çıktı.

ANF’ye konuşan Vefa Yılmaz’ın kardeşi Ahmet Yılmaz, “Abimi apar topar bize dahi haber vermeden sürgün etmeleri yetmiyormuş gibi bir de çıplak arama dayatıp darp etmişler” dedi.

‘ÇIPLAK ARAMA DAYATMIŞLAR, KABUL ETMEYİNCE DE DARP ETMİŞLER!’

Abisinin kendilerinden habersiz bir biçimde sürgün edildiğine dikkat çeken Yılmaz, 30 Ocak Salı günü abisinin telefon etmesiyle işkenceyi öğrendiklerini söyledi. Abisinin telefonda darp edildiğini anlattığını belirten Yılmaz, “Abim 7 yıldır Rize Kalkandere L Tipi Hapishanesi’nde kalıyordu. Bize, ailesine dahi haber vermeden apar topar Samsun Kavak S Tipi Hapishanesi’ne zorla götürmüşler. Hapishane girişinde de çıplak arama dayatmışlar. Abim bunu kabul etmeyince de gardiyanlar tarafından darp edilmiş” dedi.

‘EŞYALARINI ALMASINA BİLE İZİN VERMEMİŞLER’

Abisinin sürgün edildiğinde açlık grevinde olduğuna işaret eden Yılmaz, Bedlîs’te yaşadıklarını ve şu anda abisinin hangi koşullarda tutulduğunu bilmedikleri için çok endişeli olduklarını ifade etti.

Yaptıkları son telefon konuşmasında, abisinin eşyalarını bile almasına izin vermediklerini aktardığını söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti: “Abimle telefonla çok kısa konuşabildik. Eşyalarını bile almasına izin vermemişler. Direkt koğuşlara baskın yapıp apar topar sürgün etmişler. Bütün eşyaları Rize Kalkandere Hapishanesi’nde kaldı. Bir de bu yetmiyormuş gibi insanlık onurunu aşağılayan çıplak arama dayatmışlar. Şu anda hangi koşullarda tutulduğunu bilmiyoruz. Rize’deki hapishanede açlık grevleri dönüşümlü bir biçimde sürüyordu. Bütün koğuşu zaten dağıtmışlar. Herkesi bir yerlere sürgün etmişler. Sürgünün nedeni bu mu? Onu henüz öğrenemedik. Babam rahatsız olduğu için kıpırdayamıyor, ben bu hafta gitmeye çalışacağım.”

Siyasi tutsaklara yönelik baskı ve işkencelerin giderek arttığını vurgulayan Yılmaz, bunu kabul etmeyeceklerini ve gereken yasal başvuruları yapacaklarını aktardı.