Adalet Nöbetleri: Evde oturmayalım, irademize sahip çıkalım

Adalet Nöbetleri'nde "Önderimizi özgürleştirmeden hiçbirimize rahat yok. Kürt halkı bu saatten sonra durmamalı" mesajı verilirken, "Evde oturmayalım, irademize sahip çıkalım" çağrısı yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için birçok kentte başlatılan Adalet Nöbeti eylemleri devam ediyor.


İSTANBUL
İstanbul’da, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Esenyurt ilçe binasında 55’inci gününe girdi. Eylemin gerçekleştiği salona Kürtçe ve Türkçe, “Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım zindanlara ses olalım” ve “Adalet için tecridi kıralım toplumsal barış için zindanlara ses olalım” pankartları asıldı. Tutsak yakınlarının Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlükleri giydiği eylemde, sık sık, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî Serok Apo”  sloganları atıldı. Nöbeti, DEM Parti’nin Başakşehir, Zeytinburnu, Kadıköy ve Üsküdar ilçe yöneticileri, Dostluk Kültür Derneği (DKDER),  İstanbul Patnos Derneği, İstanbul Sancaktepe Patnos Derneği, Patnos Dernekleri Federasyonu, Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER) ile MATUHAYDER yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi ziyaret etti.

DKDER Yönetim Kurulu üyesi Türker Demirci, "Sosyalistler olarak Kürtlerin Ortadoğu'da yürüttüğü mücadeleyi koşulsuz bir şekilde destekliyoruz. Tüm özgürlük mücadelelerinin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

Demirci, şöyle dedi: “Cezaevlerinde bir mücadele yürütülüyor. Kendine insanım diyen herkes cezaevlerine ses vermelidir. Tecrit politikasına karşı mücadele etmek insani görevimizdir. Kadınların, annelerin sürdürdüğü direnişe herkesin sahip çıkması gerekiyor. Tüm toplumun Adalet Nöbeti’ne duyarlı olması lazım. Her yerde ve her koşulda Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanındayız.”  
Adalet Nöbetini sürdüren tutsak yakınlarından Fince Akman, “Herkes iradesine sahip çıksın. Bizler evimizde oturamayız, oturmamalıyız. Önderimizi özgürleştirmeden hiçbirimize rahat yok. Önderimizi özgürleştirip, aramıza geri getirmemiz gerekiyor. Özgürlük yakındır” ifadelerini kullandı.

 Eylemi ziyaret edenlerden Ayşe Sarihan da şunları belirtti: “Önderimizi çıkaracağız oradan. Her zaman olduğu gibi direnmeye devam edeceğiz. Önderliğin sürdürdüğü direnişi ve mücadeleyi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Kürt halkının bu saatten sonra durmaması gerekiyor. Bugüne kadar direndik, bundan sonra da direneceğiz ve kazanacağız.”

 
MÊRDÎN
Mêrdîn’de, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle sürdürülen Adalet Nöbeti devam etti.  DBP İl Örgütü binasında devam eden nöbeti bugün Stewr (Savur) ilçesinden gelen Barış Anneleri ve tutuklu yakınları devraldı.

Adalet Nöbeti, DEM Parti’nin Mardin’den gösterdiği ilçe belediye eşbaşkan adayları ile çok sayıda yurttaş ziyarete etti. Şarkılar söylenip şiirlerin okunduğu nöbet eylemi renkli görüntülere sahne oldu.

Yapılan sohbetlerde cezaevlerinde açlık grevleri ile başlayıp Adalet Nöbeti ve Özgürlük Yürüyüşü ile devam eden süreç ile Öcalan’ın özgürlüğünün Kürt özgürlük mücadelesinin geleceği açısından önemi üzerinde duruldu.
Nöbet eylemcileri, destek için gelenlerden sadece ziyaretlerle sınırlı kalmamaları, Özgürlük Yürüyüşü ile birlikte Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü girdikleri her kapıda dile getirmelerini de istedi.

Barış Annesi ve tutsak yakını olan Koçer Öncü, kardeşinin 30 yıldır cezaevinde olduğunu belirterek, “Bütün annelere, bütün arkadaşlara bu nöbete destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz” dedi.

 Barış Annesi Atiye Bulgan da, “Özgürlük olsun, tutuklular serbest bırakılsın, savaş son bulsun istiyoruz. Özgürlük ve zafer istiyoruz. Özgürlük Yürüyüşü’nü ve tutukluların eylemlerini buradan selamlıyoruz” dedi.

 
WAN
Wan'da Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan eylem, 63'üncü gününde devam etti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) binasında devam eden eylemi, bugün Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Elbak (Başkale) İlçe Örgütü yöneticileri ile Süphan Mahallesi sakinleri ziyaret etti. Nöbette sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

 
ADANA
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti, 64'üncü gününde sürdü. Barış Annelerinin öncelüğünde devam eden eylemde Abdullah Öcalan ve tüm tutsakların özgürlüğü haykırıldı, sık sık “Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı.


MERSİN
Mersin’de de Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından dernek binasında sürdürülen Adalet Nöbeti devam etti. Bugünkü eylemde yer alan Barış Anneleri ve sanatçılar, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü istedi.
Nöbet eylemcilerinden Barış Annesi Maşallah Şakar, Abdullah Öcalan ve tüm tutsakların özgürlüğü için mücadele etmeyi sürdüreceklerini dile getirdi. Adalet Nöbeti stranlarla sürdü.


AMED
Amed’de ise Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY -DER) öncülüğünde “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” şiarıyla sürdürülen Adalet Nöbeti 63’üncü gününe ulaştı.
DEM Rezan İlçe Örgütü binasında devam eden nöbette, eylemciler üzerlerine "Tecrit insanlık suçudur" yazılı beyaz önlükler giyerek nöbetteki yerlerini aldı.
Nöbet eylemcileri, Dicle Fırat Kültür Merkezi, Ma Music, Amed Şehir Tiyatrosu, Ortadoğu Sineması’na bağlı kültür sanat emekçileri ve dengbejler tarafından ziyaret edildi. Dengbejler klamlar Ma Music sanatçıları da erbane ve bağlama eşliğinde Kürtçe şarkılar seslendirdi.
Eylem sırasında yine sık sık “Bijî berxwedana zindana”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı.


ÊLİH
Êlih'te de Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 5'inci gününde devam etti. DBP İl Örgütü binasında sürdürülen eyleme DEM Parti Gençlik Meclisi üyeler ile Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) Eşbaşkanı Mehmet Şafi Erol da katıldı. Eylem Kürtçe şarkılar ile sürdü.