Adalet Nöbetleri: Tutsakların direnişini büyütelim

Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için devam eden nöbetlerde tutsakların direnişini sahiplenme çağrısı yapıldı. Ankara'da eylemcileri ziyaret eden Tülay Hatimoğulları, “Cezaevlerindeki tablo daha da ağırlaşmadan çözüm için adım atılması talebimizdir" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için başlatılan Adalet Nöbetleri devam ediyor.

İSTANBUL

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) öncülüğünde İstanbul’da başlatılan Adalet Nöbeti, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)  Sancaktepe İlçe Örgütü’nde devam etti. Nöbettekilerin Kürtçe-Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlüklerin giyildiği eylemde sık sık “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî Serok Apo”  sloganları attı.

46’ncı gününde devam eden Adalet Nöbetine çok sayıda kişinin yanı sıra şu parti ve kurumlar katıldı: "MATUHAYDER ve Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) yöneticileri, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) yöneticileri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), DEM Parti İstanbul milletvekili Çiçek Otlu, Mazlum Doğan’ın ablası Serap Mutlu Doğan, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), DEM Parti Bursa İl Örgütü, Tevgera Jinên Azad (TJA),  DEM Parti Beykoz, Üsküdar, Ümraniye, Sultanbeyli, Pendik, Sarıyer, Şişli örgütleri."

15 günlük aralıklarla farklı noktalarda devam ettirilen Adalet Nöbeti eyleminin Sancaktepe ilçesindeki finali MATUHAYDER öncülüğünde düzenlenen bir panelle sonlandırıldı. Moderatörlüğünü MATUHAYDER yöneticilerinden Abdullah Yıldız’ın yaptığı panelde, eylemcilerden Fince Akman, DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu, ÖHD avukatlarından Ahmet Özcan konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmalarda tutsakların direnişini sahiplenme mesajları verildi.

Milletvekili Çiçek Otlu, "Sayın Abdullah Öcalan’dan 35 aydır hiçbir haber alınamıyor. Devlet Kürt halkını tecrit etmek istiyor. İşçi ve emekçileri tecrit etmek, yani biat ettirmek istiyor. Önce cezaevlerinde tecridi başlattı. Tecrit demek her şeyden izole etmek demektir. Bu mücadelenin gerisine düşürmek için tecrit uygulanıyor. Oturup ailelerimizin taleplerine yoğunlaşmalıyız.  İçeride ağırlaştırılmış bir tecrit var.  İlk başta,  gözümüz kulağımız İmralı’da ve daha sonra da tüm cezaevlerinde olmalı. Adalet Nöbeti annelerini yalnız bırakmayalım. Mutlaka bu faşizmi yeneceğiz” dedi.

ÖHD avukatlarından Ahmet Özcan da, 27 Kasım’dan bu yana özellikle Marmara Bölgesi’nde bulunan cezaevlerini takip ettiklerini söyledi. 20’ye yakın cezaevini gezdiklerini ve rapor tuttuklarını belirten Özcan, “Bu süreçlerde müvekkillerimizle görüşme sağladığımızda, tutsakların tek bir talebi var, oda İmralı Adası’nda tutulan Abdullah Öcalan’dan haber alınması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması. Tutsaklar açlık grevine girmesiyle birlikte ihlaller de arttı diyebiliriz” diye belirtti.
Tecridin insan haklarına aykırı bir yöntem olduğunu söyleyen Özcan, ÖHD olarak bu konuda yakın zamanda CPT’ye yaptıkları başvuruyu hatırlattı. Özcan, “Tüm başvurular hukuksuz bir şekilde yanıtsız bırakılmıştır. Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit bu temel insan haklarına aykırıdır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Barışın olması Sayın Abdullah Öcalan ile diyalogdan geçiyor” şeklinde konuştu.

Adalet Nöbeti eylemi yarından itibaren DEM Parti Esenyurt İlçe Örgütü’ne taşınacak.

WAN

TUHAY-DER öncülüğünde Wan'da başlatılan Adalet Nöbeti, 54'üncü gününde devam ediyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında süren nöbeti, DEM Parti Tuşba İlçe Örgütü ziyaret etti.

Ziyarette konuşan DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Yılmaz Binbaşıoğlu, “Kürtlere yönelik sürekli soykırım dayatılırken, biz de bunun karşısında direnmekten vazgeçmiyoruz. Bizim, halk olarak zindandaki yoldaşlarımıza, annelerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Herkes kişisel kaygılarını bir tarafa bırakarak mücadelenin içerisinde yer almalı. Bilinmeli ki Sayın Öcalan’ın özgürlüğü hepimizin özgürlüğüdür. Halkımızın eylemlere destek vermesini talep ediyoruz” diye konuştu.  
Nöbete katılan Aslıhan Timur da “Tecridin kırılması gerekiyor. Biz burada adalet arıyoruz ve 15 Şubat’a kadar herkesin ayağa kalkması gerekiyor. Herkesin annelerle dayanışma içerisinde olmasını istiyoruz” dedi.  

DEM Parti Tuşba Belediye Eşbaşkan Adayı Hanım Akkoş ise “Ağır hasta tutuklular ne bırakılıyor ne de tedavi ediliyor. Yine arkadaşlarımızın besleme ve sağlık ihtiyaçları karşılanmıyor. Bedenlerini ölüme yatıran yoldaşlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Dayanışma içerisinde olursak hem tecridi hem de zindanlardaki bu baskı halini kırabiliriz. Kürt halkı tarih boyunca bu baskılara karşı mücadele etti ve etmeye devam ediyor. Mücadelemiz bu tecridi mutlaka kıracaktır” diye konuştu.

ADANA

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER)  tarafından başlatılan Adalet Nöbeti 55’inci gününde. Barış Annelerinin sürdürdüğü eyleme, dernek yöneticileri ve üyeleri ile DEM Partililer destek verdi. Eylemde boyunca anneler, "Bijî berxwedana zindanan" sloganı attı. Eylemciler, Abdullah Öcalan ve tüm tutsakların özgürlüğü için mesajlar verdi.

AMED

Amed’de Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Rêzan (Bağlar) ilçe binasında 54’üncü gününde devam etti. Nöbeti, Mezopotamya Dil Ve Kültür Araştırma Derneği (Komeleya Lêkolinên Zıman u Çandên Mezopotamya Yê /MED-DER) ve Amed Kürt Enstitüsü( Enstitûya Kurdî ya Amedê) yöneticileri ziyaret etti.

Tecridin dünyaya duyurulması gerektiğini belirten MED-DER yöneticileri, “İnanıyoruz ki annelerin bu eylemi ile siyasi tutsaklar ve Önderliğin üzerindeki tecrit kırılacaktır” dedi. Kürtçe şarkılarla süren nöbetteki tutsak yakınları, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mücadeleyi sürdürecekleri mesajını verdi.

Eylem "Gîrtîyên siyasi rûmêta me ne/Siyasi tutsaklar onurumuzdur", " Biji berxwedana zindana/Yaşasın zindan direnişleri" sloganları ile devam etti.

MERSİN

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti, 55’inci gününde Çukurova TUAY-DER binasında devam etti. Nöbeti, Barış Anneleri, DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca ve çok sayıda yurttaş ziyaret etti. Eylemde söz alan Barış Annesi Şemsa Acar, “Burada Önderimiz’in fiziken özgürleşmesi ve tutuklular üzerindeki tecridin kaldırılması için 55 gündür oturuyoruz. Var olduğumuz sürece, nefes aldığımız sürece mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

MÊRDÎN

Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm için DBP Mêrdîn İl Örgütü binasında tutsak yakınları ve Barış Anneleri tarafından sürdürülen Adalet Nöbeti çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildi. Ziyaret edenler, Adalet Nöbeti tutanlarla beraber şarkılar söyledi.

ANKARA'DA AÇLIK GREVİ SÜRÜYOR

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Ankara İl Örgütü’nde “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” şiarıyla başlatılan açlık grevi 3’üncü gününde devam ediyor. Bugünkü eylemi Mamak ve Etimesgut ilçe örgütü yöneticileri sürdürdü. Eyleme, Barış Anneleri, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve Demokratik Öğrenci inisiyatifi (DEM-Üni) üyeleri katıldı.

Tülay Hatimoğulları,  açlık grevi eylemlerini selamlayarak, “Sayın Öcalan üzerindeki tecrit derhal kalkmalı, cezaevlerindeki tablo daha da ağırlaşmadan çözüm için adım atılması hepimizin talepleridir” dedi.

Cezaevlerinde başlatılan açlık grevine dikkat çeken Tülay Hatimoğulları, “15 Şubat’a kadar dönüşümlü sürecek bu açlık grevlerinin sonrasında nasıl bir tabloda devam edeceğini bilmiyoruz. Ancak içerideki açlık grevinin daha ağırlaştırılmış bir tabloya dönüşmeden önce siyasi rehinelerin başlattığı bu önemli ve tarihi anlamı olan direnişin siyasal sonuçlarının bütün toplum için hayırlı olacağına inanıyoruz” diye belirtti.

40 yıldır savaş ve çatışmaların olduğunu, bu nedenle Kürt sorunun çözümünde bir yere gelinemediğini söyleyen Tülay Hatimoğulları, “Bugün Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmemesinin ağır faturasını sadece Kürt halkı değil, Türkiye halklarının tamamı ödüyor. Bugün yaşadığımız ağır yoksulluğun nedenlerinden biri de Kürt sorunu başta olmak üzere, devletlerin kendi iktidarlarını korumaları için yürütmüş oldukları bu karanlık ve kötü siyasetin ürünü olarak savaşta ısrarın olduğunu hepimiz görüyoruz” diye konuştu.

Tülay Hatimoğulları, sözlerini şöyle tamamladı: “Hep birlikte başaracağımıza inanıyoruz. Bugün anaların gösterdiği direniş, çektiği acılar, barış konusundaki ısrarları ve Sayın Öcalan ile ilgili talepleri çok anlamlı ve önemlidir. DEM Parti olarak; bu talepler baştan beri bizim de talebimizdir ve ortaklaşarak başaracağımıza inanıyoruz. Başarılar diliyoruz, hep birlikte kazanacağız. ‘Çözümün adresi İmralı’ diye bir slogan yazılmış, çok anlamlı bir slogan. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit derhal kalkmalı, cezaevlerindeki tablo daha da ağırlaşmadan çözüm için adım atılması hepimizin talepleridir.”