GÖRÜNTÜLÜ

Afet bölgelerine çifte standart

Karadeniz’de yaşanan en ufak sel felaketinde afet bölgesi ilan eden AKP, Van'ın Başkale ve Saray ilçesinde son dört yılda üç kez sel felaketi olmasına rağmen afet bölgesi ilan etmedi.

AKP-MHP'NİN ÇİFTE STANDARDI

Türkiye'nin diğer tüm bölgelerinde meydana gelen afetlerde afet bölgesi ilan ederek her türlü yardımda bulunan AKP hükümeti konu Kurdistan illeri olduğunda bundan özellikle kaçınarak ayrımcılık politikasını net biçimde hayata geçiriyor. Van depreminde afet bölgesi ilan etmeyen ve bunu da 'Afet bölgesi ilan edersek TOKİ yapamayız' diye savunan AKP, şimdi de sel felaketinin yaşandığı bölgeler arasında açıkça ayrımcılık uyguluyor.

Geçtiğimiz hafta Özalp, Saray ve Başkale ilçelerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle yaşanan sel ve taşkınlar sonrası büyük maddi zarar meydana gelirken, binlerce hayvan telef oldu. Selden dolayı dereler taşınca bazı evlerin bahçelerini su bastı, tarım alanları zarar gördü. Selin ardından AKP'ye ait kurumlar herhangi bir müdahalede bulunmazken, DEM Partili belediyeler adeta seferber oldu ve sel felaketi yaşayan köylere yardımcı olmaya çalıştı. Selin ardından AKP'ye bağlı Kaymakamlık ve Valilikler hasar tespit çalışması bile yapmadı.

EŞ BAŞKAN ACAR: BÖLGE HALKI CEZALANDIRILIYOR

Bu problemin sebebinin DSİ'nin ihmali olduğunu belirten Saray Belediye Eş Başkanı Davut Acar, "Dere ıslağı yok, istinat duvarları yapılmadı. Yapılanlar da sağlam yapılmıyor ve ilk selde yıkılıyor. Bunlar yapılsaydı ne tarım arazilerimiz zarar görürdü, ne de insanlarımız" diyerek DSİ'nin sadece bir iş makinesi gönderdiğini ve bunun dışında destek vermediğini vurguladı. Birçok köyün sel felaketi tehdidi altında olduğuna dikkat çeken Acar, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Batı ilerinde farklı hukuk, burada farklı hukuk uygulanıyor. Mardin ve Amed yangınlarında ayrımcılığı gördük. Bölge halkı adeta cezalandırılıyor. DSİ'ye yeniden başvuracağız. Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor, çağrımız budur. Belediye olarak yaraları sarmaya çalışıyoruz, büyükşehir belediyesi birçok konuda destekte bulundu. Kamu kurumlarından beklentimiz görevlerini yerine getirmeleri. Halkımız mağdur durumda."

KINAYOĞLU: AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEMESİ AYRIMCILIKTIR

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Saray Belediye Meclis Üyesi Şerif Kınayoğlu ise, Saray'da bir hafta içinde dört sel felaketinin yaşandığını belirterek, "Büyükşehir belediyesi ilk günden itibaren müdahale etti. İlk gece Vali geldi ve gerekeni yapacağız dedi ama herhangi bir şey yapılmadı. DSİ'nin sadece bir iş makinesi çalışma yürütüyor. Bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesi lazım ve burası afet bölgesi. Arazilerimizin yüzde 80'i sular altında kaldı ve sık sık sele maruz kalıyoruz. Su bentlerinin yapılması lazım ki köylerimiz zarar görmesin, tedbirlerin alınması lazım. Ancak şu ana kadar maalesef bir destek görmedik" diye konuştu.