Ağır hasta tutsak Soydan Akay'ın tahliyesi ikinci kez ertelendi

İstanbul'da 30 yıldır ağır hasta tutsak olarak tek kişilik hücrede tutulan Soydan Akay'ın tahliye talebi, "iyi halli olmadığı" iddiasıyla ikinci kez 6 ay ertelendi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Marmara 9 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde bulunan Akay için Beyoğlu'nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, 12 Şubat'ta tahliye olması gereken ancak tahliyesi ikinci kez ertelenen Akay'ın ailesi de katıldı.

Akay'ın avukatı Berivan Bekçi, tutsağın 2018'den beri tekli hücrede tutulduğunu ve avukat görüşmelerinin kamera kaydına alındığını belirterek, bu durumun keyfi hak ihlaline neden olduğunu ifade etti.

Avukat Berivan Bekçi, Akay'ın ağır gözetim altında olmasına rağmen İdare ve Gözlem Kurulu'nun "silahlı örgütten ayrılmadığı" kararı verdiğini söyledi.

Berivan Bekçi, bu durumu hayatın olağan akışına aykırı olarak değerlendirirken ÖHD İstanbul Şube Eşbaşkanı İshak Demirel ise İdare ve Gözlem Kurulu'nun siyasi mahpusların tahliyesini engelleme amacıyla planlı bir şekilde kanun kapsamına aldığını belirtti.

Akay'ın yeğeni Kıvılcım Akay, tahliye kararının bozulmasıyla ailenin de cezalandırıldığını dile getirerek, "Çocukluğumdan beri bu sürecin içerisindeyim ve hala ülkede bir şeylerin değişmediğini, daha kötüye gidişini görmek bizler için gerçekten çok ağır" dedi.

11 Ağustos 2023'te tahliye olması gereken Akay'ın tahliyesi, "iyi halli olmadığı" gerekçesiyle ikinci kez ertelendi. Akay, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almamasına rağmen Nisan 2018'den beri tekli hücrede tutuluyor. Avukatlar, mahpuslara yönelik keyfi uygulamaların ve İdare ve Gözlem Kurulu kararlarının hukuki takipçisi olacaklarını vurguladı.