Akdemir: Abdullah Öcalan’ın bir söylemi Türkiye’yi rahatlatacak

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2021 yılından bu yana ağır tecrit altında tutulduğunu belirten İHD Genel Merkez Onur Kurul Üyesi Şevket Akdemir, ne Türkiye yasalarında ne de dünya yasalarında böyle bir tecrit uygulamasının görülmediğini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 25 Mart 2021 tarihinden bu yana İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde ağır tecrit koşullarında tutuluyor. Aile ve avukatların görüşme talepleri ise "disiplin” adı altında sistematik hale getirilen cezalarla reddediliyor. Abdullah Öcalan’dan haber alınmaması, başta Kürt halkı ve dostları ile demokrasiyi savunan herkesi endişelendiriyor.


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 3 yıla yakın bir süredir ağır tecrit altında tutulduğunu belirten İHD Genel Merkez Onur Kurul Üyesi Şevket Akdemir, ne Türkiye yasalarında ne de dünya yasalarında böyle tecrit uygulamasının görülmediğini söyledi. Türkiye’deki tüm tutsakların yararlandıkları haklardan Abdullah Öcalan’ın da yararlanması gerektiğini söyleyen Akdemir, “Herkes gibi haftada bir kere telefonla görüşme hakkı, açık görüş ve normal görüşme hakkı vardır. Bu hak Türkiye yasalarında açık olarak verilmiştir. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit yasalara da, Anayasa’ya da aykırıdır” diye konuştu.

‘ABDULLAH ÖCALAN’IN FİKİRLERİ NETTİR'

Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin diğer hapishanelere de yansıdığını ifade eden Akdemir, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bir söylemi ile Türkiye’yi rahatlatacağını belirtti. Türkiye’de yaklaşık 40 yıldır savaşın devam ettiğini ifade eden Akdemir, şöyle konuştu: “Bu savaşın devam etmesi sonucu bugün ekonomi çökmüş durumda. Bugün Türkiye ekonomisi nereye gidiyor, bunu kimse hesaplayamıyor. Bu yüzden Barolar Birliği’nden, bu yolun açılması için harekete geçmesi gerekir. Siyasi partiler ile ülkesini seven herkesin tecridin kaldırılması ve barış kanallarının açılması için mücadele etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Eğer Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalkar ve Kürt sorunu çözülürse Türkiye’nin önü açılır, Türkiye Ortadoğu’nun zengin ülkelerin içinde yer alır. Tecridin kaldırılması ile birlikte ekonomik kriz ve hayat pahalılığı ortadan kalkar, yüksek enflasyon ortadan kalkar. Tüm bu sıkıntıların ana kaynağı tecrit ve Kürt sorunudur. Bunların hepsi birbirine bağlıdır. Yani ülkeye barış da, huzur da gelir. Kürt meselesi 100 yıllık hatta 200 yıllık bir meseledir. Bugün ülkede demokrasiden bahsetmek çok zor. Bir milletvekili bir açıklama yapıyor ama alıkonuluyor. Yasalara göre dokunulmazlığı olan bir milletvekilline bunu yapamazsınız. Bu neye dayanır? Kürt sorununa dayanır. Eğer Kürt sorunu çözülseydi, bu sorunların hiçbiri olmazdı. Abdullah Öcalan’ın fikirleri nettir. İki halkın barış içinde yaşamasıdır. Barış olduğu anda herkes rahatlayacaktır. Abdullah Öcalan’ın fikirlerinden korkmamak gerekir. Düşüncenin bir zararı yoktur. Bu yüzden öncelikle tecridin kaldırılması gerekir.”