‘Akgüç cinayeti soruşturmasının takipçisiyiz’

Midyad’da 92 yaşındaki Gevriye Akgüç'ün katledilmesiyle ilgili gözaltına alınan 15 kişinin de serbest bırakıldığına işaret eden HDP Midyat İlçe Eşbaşkanı Zübeyir Erik, “Sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.

HDP Midyad İlçe Eşbaşkanı Zübeyir Erik, yurttaşların Gevriye Akgüç'ün katillerin bulunmasını, yargılanmasını ve cezalandırılmasını istediklerini, ancak adaletin yerini bulacağına dair inançlarının zayıf olduğunu söyledi. 

Midyad'ın Enhıl köyünde 92 yaşındaki Gevriye Akgüç'ün 6 Kasım gecesi kimliği belirsiz kişi veya kişilerce uğradığı silahlı saldırıyla katledilmesi sonrasında aralarında korucuların da bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 12 kişi karakolda alınan ifadelerinin ardından serbest bırakılırken Midyat Adliyesi'ne sevk edilen 3 kişi de savcılıkta verdikleri ifadelerinin ardından serbest kaldı.

ANF’ye konuşan HDP Midyat İlçe Eşbaşkanı Zübeyir Erik, HDP Midyad ilçe Örgütü olarak taziye için gittikleri Enhıl köyünde Akgüç'ün akrabalarının kendilerinden tek taleplerinin yaşananların takipçisi olmaları olduğunu söyledi. Erik, şunları ifade etti: ”Uzun yıllar yurt dışında yaşadıktan sonra köyüne dönmüş biri. İki oğlu hala yurt dışında yaşıyor. Taziye için gittiğimiz esnada ailesinden kimse yoktu. Bizler de akrabalarına ve köylülere başsağlığı dileklerimizi sunduk. İnsanlar yaşananlara anlam veremiyor. Cinayeti kimlerin işlemiş olabileceğine dair bir tahminleri, gözlemleri var mı diye sorduk. Kimse ile kişisel sorunu olmayan, yaşlı ve kendi halinde bir insan olduğunu söylediler. Bizden tek talepleri, cinayetin takipçisi olmamız. Etkili bir soruşturma yürütüleceğine dair bir inançları yok. Mahkemeye sevk edilen üç kişi vardı onlar da serbest bırakılmış. Haklı olarak böyle düşünüyorlar."

Gevriye Akgüç cinayetine dair HDP İlçe Örgütü olarak gerek köylülerle sohbetlerinde, gerekse yaptıkları gözlemlerde belirginleşen noktalar olduğuna dikkat çeken Zübeyir Erik, soruşturmada bir sonuca ulaşmak isteniyorsa bunların üzerinde ciddiyetle durmak gerektiğini belirtti. Midyad İlçe Örgütü olarak yönetimlerindeki Süryani bileşen uzerinden de konuyu çok boyutlu bir şekilde takip ettiklerini ifade eden Erik, şunları ekledi: “Midyat önemli bir Süryani yerleşim merkezi ve bizim bileşenimizin de önemli bir kısmını Süryaniler oluşturuyor. İnsanların bizlerden bir beklentisi var ve bunu karşılamak için elimizden geleni yapacağız."