Akhisar T Tipi’ndeki insanlık dışı koşullara tepki

Manisa'nın Akhisar ilçesinde bulunan T Tipi Kapalı Cezaevinde insanlık dışı uygulamalar tutsakları nefes alamaz hale getirdi. 10 kişilik koğuşa, 26 tutsak konuldu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri olan Av. Meral Kaban ve Abdulmecit Yıldırım, 18 Ekim'de müvekkilleriyle cezaevinde yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.

Tutsaklar aileleriyle yaptıkları telefon görüşmelerinde, koğuşların birleştirildiğini aktarırken, artan nüfusla birlikte koğuş içinde adım atamaz hale geldiklerini ve soluklarının tükendiğini belirtti.

Av. Meral Kaban, müvekkillerinin yaşadığı zor koşulları şu şekilde açıkladı: "Müvekkillerimiz odaların birleştirilmesi sırasında gardiyanlar tarafından yapılan aramanın sert ve provoke edici olduğunu aktardı. 26 kişi kaldıkları koğuşta yaşam sürdürmelerinin zor olduğunu, hareket alanlarının olmadığı, oksijen sorunu, yemek ve bulaşık sorunu yaşıyorlar. Mahpusların bir kısmı özel ve kantinden aldıkları eşyaları odanın küçük olması sebebiyle idare tarafından toplatılıp el konulmuş. Odada iki tutuklunun yatağı olmadığı için yerde yatmak zorunda kalıyor."

Birçok tutsağın kronik rahatsızlıklarının olduğunu ve bu koşulların insan hakları ihlali teşkil ettiğini söyleyen Kaban, derhal koşulların düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Yaşlı ve hasta tutsakların nefes almada güçlük çektiklerini belirten aileler de, kaygılı olduklarını ifade ederek, kamuoyunun bu soruna duyarlı olması gerektiğini vurguladı.