AKP İl Başkan yardımcısı kayyum belediyesini ranta bağladı

'Gürültü yapıyorlar’ bahanesiyle HDP Wan İl Örgütüne 6 bin TL para cezası kesen Murat Türlü’nün AKPli Vahap Önder ile ortak oldukları ve belediyelerin tüm teknolojik araç alımı işini Önder’in sahibi olduğu şirket üzerinden temin ettikleri ortaya çıktı.

AKP Van İl Başkan Yardımcısı Vahap Önder, kayyum tarafından gasp edilen belediyeden hiç ayrılmıyor. 24 saat boyunca belediyede ikamet eden ve ilişkide olduğu bazı daire başkanlarının makamını kendi şirketinin işleri için ofis olarak kullanan Önder,  Başarı Teknoloji isimli firmanın da sahibi. AKP’deki siyasi konumunu ranta çeviren Önder, belediyenin tüm teknolojik ihalelerini alıyor. Bazen davetiye usulü ihale, bazen de doğrudan temin ile istisnasız tüm ihaleleri alan Önder bu ihaleleri siyasi nüfuzu ile göreve getirdiği 1. İhale Şube Müdürü Çetin Koçak’ın desteğiyle alıyor.

AKP İl Başkan Yardımcısı Önder, aldığı ihaleyi bitirmeden parasını alıyor. Bunu da tehditle yapıyor. Önder, belediye personeline karşı AKP kartvizitini kullanarak işlerinin yapılmaması halinde gereğini yapacağını belirtiyor ve tehditlerle personeli sindiriyor. Önder bu sayede bilgisayar, fotokopi makinesi, yazıcı gibi aletleri temin ederek her yıl milyonlarca haksız kazanç sağlıyor.

Önder’in belediyedeki rant alanı sadece teknolojik alım alanı değil. Önder’in Çevre Kontrol Koruma Daire Başkanlığı’nda da 10 kiralık aracı bulunuyor. Araçları ise herhangi bir işte çalıştırılmıyor. Önder, belediye garajında bekleyen 10 aracından büyük bir rant elde ediyor. Önder’e bu imkanı sağlayan ise Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Murat Türlü… Türlü de, Önder'in AKP’deki siyasi nüfuzuyla Daire Başkanı yaptığı isimlerden. Daire Başkanını kendisi atayan Önder, böylelikle Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğünü de bağlamış oldu.

Önder’in göreve getirdiği Murat Türlü, daha önce gürültü çıkarıyorlar bahanesiyle HDP’ye 6 bin TL para cezası kesmekle gündeme gelmişti. Aynı zamanda Van Gölü Koruma Şube Müdürü de olan Türlü, daha önce HDP’li belediye hakkında 200 milyon TL’lik dava açmıştı. Van Büyükşehir Belediyesi’nin 25 yıllığına açtığı katı atık arıtma tesisinde görevli şirketin üretilen elektriğin yüzde 70’ni belediyeye vermesi gerekirken Türlü belirli bir rant karşılığında belediyenin elektrik payını yüzde 4’e düşürdü.