AKP, Mersin’de seçmen kaydırıyor

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, AKP’nin seçmen kaydırma işlemlerini tespit ettiklerini belirterek, gerekli itirazlarda bulunacaklarını söyledi.

DEM Parti Mersin Milletvekilleri Ali Bozan ve Perihan Koca yaptıkları çalışmalarda Mersin’de seçmen kaydırıldığını tespit etti. 

ANF’ye konuşan Bozan, 1 Ekim’den bu yana konu hakkında çalışma yaptıklarını, çünkü Mayıs’taki genel seçimlerden sonra 1 Ekim’de Yüksek Seçim Kurulu’ndan tüm seçmen kayıtlarını aldıklarında, dört aylık süre içerisinde Akdeniz ilçesine 3 bin 200 seçmen artışı oldu gördüklerine dikkat çekti. Bu artışı gerektirecek ne bir istihdam alanı açıldığını ne de konut yapıldığını kaydeden Bozan, “Kaldı ki 2014’ten bugüne yapılan seçimlerde Akdeniz ilçesi sürekli seçmen sayısı düşen, yani göç veren bir ilçe. Göç veren bir ilçede dört aylık süre içerisinde 3 bin 200 seçmen artışı doğrudan bir şüphe uyandırdı” dedi.  Bunun üzerine 50’nin üzerinde hanede 20’nin üzerinde yeni seçmen kaydı yapıldığını tespit ettiklerini belirten Bozan, son 23 gün içerisinde kapı kapı bu evlere gittiklerini ve çoğu kişinin bundan haberdar olmadığını gördüklerini söyledi. 

AKP’YE YAKIN ADRESLER VE GÖÇMENLER

Özellikle AKP'ye yakın adresler, Suriyeli göçmenlerin yaşadığı adresler ve harabe halde oturulamayacak şekildeki evlerin seçildiğini ifade eden Bozan, şunları paylaştı: “Buna dair benim haberim yok diyen ev sahipleri ile birlikte onların da itiraz etmelerini sağlıyoruz. Aynı zamanda DEM Parti olarak bu şaibeli seçmenlere itirazda bulunuyoruz ama sadece tespit ettiğimiz şaibeli adreslerin dışında kalan, örneğin kişinin ikametgahına iki kişi kaydırılmış veya oradaki seçmenler başka bir yere kaydırılmış, bunların tespiti için de yine bir çalışma daha başlattık. Akdeniz ilçesine 12 mahallede kapı kapı bir tarama yapıyoruz. Ocak’ta askıya çıkarılan listeler listelerle birlikte kapı kapı dolaşıyoruz ve teyit almaya çalışıyoruz. Mesela soruyoruz kaç seçmen var, 5 diyorsa ve listede 5 kişi varsa sıkıntı yok, eksik varsa da sıkıntı var, fazla varsa sıkıntı var. Bu çalışmamıza ayın 16’sına kadar devam edeceğiz, çünkü ayın 17’si itirazlar için son gün.”

DAHA ÖNCE İDDİALARI YALANLAMADILAR

Bozan, seçmen kaydırma işleminin AKP tarafından, hatta AKP’li Akdeniz Belediyesi tarafından yapıldığını söyleyerek, şöyle devam etti: “Çünkü geçmişte burada Akdeniz Belediyesi personeli üzerinden bu çalışmanın yapıldığına dair kamuoyuna ciddi iddialar yansıdı. Mesela muhtarlara boş adresleri tespit edin, bize bildirin dendiği şekilde iddialar kamuoyuna yansıdı, hatta bu iddiaları bugüne kadar da yalanlanmalıdır. Seçmen kaydırma işlemlerinin özellikle belli nüfus müdürlükleri üzerinden yapıldığı açık. Şu aşamada bizim yaptığımız hem hane sahiplerine seçim kurullarına gidip itirazda bulundurmak hem de kendimizin itiraz başvurularını yapmak. Aynı zamanda bu şüpheli şaibeli seçmenlerin tamamıyla ilgili de nüfus müdürlüklerine başvuru yapacağız. Gerçeğe aykırı ikametgah kaydı bildirmek suç ve 9 bin 400 TL civarında bir para cezası gerektiriyor. Nüfus müdürlükleri tarafından bunların tespit edilip gerçekten o kişi, o ikametgahına oturmuyorsa bu kişilerle ilgili idari para cezası uygulanması gerekli.” 

KANDIRILMIŞ İNSANLAR DA VAR

Vatandaşların bir kısmının neye hizmet ettiklerinin farkında bile olmadığını belirten DEM Parti Milletvekili Ali Bozan, “Özellikle Mezitli, Yenişehir, Toroslar ilçelerinde insanlara ‘T.C. kimlik numaranızı verin size sosyal yardımlaşmadan yardım yapılacak’ denip kayıt alınmış. Bu şekilde kandırılmış bu insanlar, aynı zamanda para cezası ödemekle karşı karşıya kalacak. Bunlarla ilgili de nüfus müdürlüklerine ve savcılıklara başvuru yapacağız” dedi.