AKPM üyesi Sheppard’dan David Cameron’a ‘Öcalan’a özgürlük’ mektubu

AKPM üyesi ve İskoç Ulusal Parti (SNP) Milletvekili Tommy Sheppard, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride ilişkin Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron’a yönelik bir mektup kaleme aldı.

AKPM üyesi ve İskoç Ulusal Parti (SNP) Milletvekili Tommy Sheppard, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride ilişkin Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron’a bir mektup kaleme alarak, tecridin sona erdirilmesi ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için girişimde bulunmasını istedi.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu’nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları ile bir görüşme gerçekleştiren İskoç Ulusal Parti Milletvekili Tommy Sheppard, tecride dikkat çekmek Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron’a bir mektup kaleme aldı.

Aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Birleşik Krallık üyesi olan Sheppard mektubunda Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu barışı üzerindeki etkisine yönelik etkisine dikkat çekti ve tecridin Kürt halkı için bir ‘yara’ olduğunu vurguladı. Sheppard, Abdullah Öcalan’ın hapis hayatının sona erdirilmesi için Türk devleti nezrinde girişimde bulunulmasını istedi.

David Cameron’dan seçmenleri adına Abdullah Öcalan'ın durumu konusunda Türk Hükümeti nezrinde girişimde bulunulmasını isteyen Sheppard, şunları ifade etti: “Bildiğiniz üzere, Öcalan dünya genelinde milyonlarca Kürt tarafından liderleri olarak kabul edilmekte ve Türkiye ile komşu ülkelerdeki Kürtlerin haklarına saygı gösteren kalıcı ve barışçıl bir çözümün anahtarı olarak görülmektedir. Neredeyse 25 yıldır İmralı adasındaki cezaevinde tek başına hücre hapsinde tutulmaktadır. Bu durum Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına aykırıdır; bu kararlarda, tutukluluğun şekli işkenceyi yasaklayan yasalara aykırı bulunmuştur.

Mektubunda Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla bir araya geldiğini ifade eden Sheppard  “Avukatları, Sayın Öcalan'ın neredeyse üç yıldır dış dünya ile herhangi bir iletişim kurmasının engellendiğini ve hukuk ekibinden herhangi bir ziyaret almadığını söylüyorlar. Bu durum, Türkiye'nin itibarına büyük zarar vermektedir ve uluslararası insan hakları hukukunun bariz bir ihlalidir. Ayrıca, bu ülkeyi evi edinen binlerce Kürt vatandaşımız için süregelen bir yara ve hakarettir” dedi.

HAPİS HAYATI SONA ERMELİ

Sheppard, David Cameron’dan Türk makamlarıyla bu durumu ele almasını ve Abdullah Öcalan'a avukatlarıyla görüşme izni verilmesi, tecridin sona erdirilmesi ve hapis hayatının sona erdirilmesi için politika oluşturulmasını talep etti.