Alimler, analar ve pirler ‘ahlaklı toplum’ için buluştu

Sêrt’te düzenlenen “Alimler, Analar ve Pirler Buluşması” çalıştayında, toplumun yeniden inşası ve vicdani bir toplum yaratma çağrıları öne çıktı.

Çalıştaya Sêrt Belediye Eşbaşkanları, DEM Parti ve HDP milletvekilleri ile çok sayıda katılımcı katıldı. Açılış konuşmasının ardından oturumlar başladı.

İlahiyatçı Dünayser Mendelkani, toplumun kodlarının tarihsel köklere dayandığını belirterek, toplumun yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.  Medelkani, “İnançlarımız ve kültürlerimiz birdir. Köylerde, her yerde vefailiğin izini görebilirsiniz. Toplumumuzun kodları vefailikte gizlidir. Toplumumuzun yeniden inşa edilmesi lazım” dedi. 

Diba Keskin ise, "Bir araya gelelim. Kent kent dolaşıp toplumu vicdana davet edelim. Ahlaklı toplum, vicdanlı toplum inşa etmekten geçiyor." diyerek toplumsal dayanışmanın önemini vurguladı. 

Alevi Dedesi Veli Büyükşahin, Alevi ve Sünni topluluklar arasında anlamaya dayalı bir ilişkinin gerekliliğine dikkat çekti. Toplumun dinamik güçlerinin dayanışma içinde olması gerektiğine vurgu yapan Büyükşahin,  “Kürt coğrafyasında gerek Alevilerin gerek Sünnilerin bir birilerini tanıması ve bir birlerine çok özenli olması gerekiyor. Bunlar toplumun en dinamik güçleri” diye konuştu. 

Alevi Anası Menşure Doğan, "Değerli olan insanın yaşamıdır" diyerek, iktidarın inançlar üzerindeki hegemonyasına karşı, farklılıkların birlikte var olması gerektiğini savundu. Zulme karşı vicdanın sesini yükseltmenin önemine vurgu yapan konuşmacılar, toplumsal direnişin gerekliliğini ifade ettiler.

Çalıştay, soru-cevap bölümü ve deneyim paylaşımları ile devam ederken, farklı inanç ve kimliklerin bir araya gelerek ortak mücadele olanaklarının araştırılması hedeflendi.