Amed'de ablukaya rağmen ‘Özgürlük Yürüyüşü’

Wan ve Qars kentlerinden başlatılan 'Büyük Özgürlük Yürüyüşü' 13 gün sonra Amed'de birleşerek, binlerce polisin harekete geçirildiği ablukaya rağmen dört saat boyunca halkın coşkulu katılımı ile yürüdü.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için 1 Şubat'ta startı verilen 'Büyük Özgürlük Yürüyüşü', 13'üncü gününde devam ediyor. Yürüyüşün Wan ve Qers kolunda yer alan siyasetçiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Amed'de birleşti.

DEM Partili belediye eşbaşkan adayları, Barış Anneleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yürüyüşçüleri karşılamak için Ceylanlar Alışveriş Merkezi önünde toplandı.

Halk, erbanaler eşliğindeki şarkılar, sloganlar ve zılgıtlarla yürüyüşçüleri bekledi.

Polis, yürüyüş gerekçesiyle nedeniyle bölgede abluka oluşturdu.

Qers ve Wan kolları Ceylanlar AVM önünde ulaştığı sırada polis engellemede bulundu ve gerilim yaşandı.

Daha sonra yürüyüşçüler alkış ve sloganlarla karşılandı. Türk polisi yürüyüşçüleri ablukaya aldı. Milletvekilleri kol kola girerek polis engeline karşı koydu.

Eylem sırasında bir konuşma yapan DBP Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır, "Bu yürüyüş amacına ulaşacak. Bugüne kadar sizin baskılarınıza boyun eğmedik bu günden sonra da baş eğmeyeceğiz. Bu baskı sindirme politikaları ile halkımızı durduramazsın. Biz burada binlerce kişiyiz" dedi.

DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal ise, "Bizim için Amed'in her sokağı eylem yürüyüş alandır. Sokak sokak yürüyüp yürüyüşün amacını haykıracağız" şeklinde konuştu.

Barış Anneleri, Ceylan AVM önündeki ablukayı aşarak, yürüyüşçülere dahil oldu ve beyaz tülbentli anneler, yürüyüşçüleri karanfillerle karşıladı.

Anneler, yürüyüşçülerle birlikte seslendirdikleri ezgilerle buluşmadaki coşkuyu arttırırken sık sık "Bijî berxwedana İmraliyê", "Bijî berxwedana zindanan" sloganları yükseldi.

Birçok Amedli de evlerinin balkonlarından yürüyüşe destek verdi. Polis eyleme saldırma girişiminde bulunması üzerine milletvekilleri yolu trafiğe kapattı.

Eylemcilerin kararlılığı sayesinde ablukanın kaldırılması ile birlikte yürüyüş başladı.

Ceylanlar AVM önünde başlayan yürüyüş, Sûr ilçesine kadar devam etti. Binlerce polis, yürüyüşçüleri yol boyunca abluka altında tuttu.

Ancak buna rağmen coşku doruktaydı. Halk evlerin balkonlarında ve caddelerde yürüyüşçüleri selamlamaya devam etti.

 Oryıl Petrol ve Ofis semti arsasında yüzlerce kişi, yürüyüşçüleri “Bijî Serok Apo” sloganıyla karşıladı.

Gençlerin yoğunlukta olduğu eylemde polis yeniden saldırıda bulundu. Gençler ara sokaklarda slogan atmayı sürdürdü. Dört saat süren yürüyüşün ardından Gazi Caddesi’ne ulaşan eylemciler, daha sonra Dört Ayaklı Minare’ye kadar yürüdü.

DÖRT AYAKLI MİNARE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Yürüyüş ardından Dört Ayaklı Minare önünde yapılan basın açıklamasında konuşan DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal, “Bizler kar kış demeden Wan’dan ve Qers’ten yola çıktık. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorunun çözümü için buraya kadar geldik. Bu yol Sayın Öcalan’ın  özgürlük yoludur” dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ise şöyle konuştu: “Biz binlerce kilometre yol geldik ve bugün Amed’e vardık. Halkımız bize yol boyunca destek verdi. Hepsine teşekkür ediyoruz. Biz Kürt sorunun demokratik bir şekilde çözülmesini istedik. Bu sorunun muhatabı ise Sayın Öcalan’dır. Yüzyıldır Kürtlere inkar, asimilasyon ve yok etme politikası üzerine yaklaşıldı ama bu sorunu çözemediler. Bugün binlerce polis yığdılar ama asla bu politikalardan bir sonuç alamayacaklar. Bu yürüyüş ve direniş 13 günlük değil. 100 yıl önce başladı ve bu onun devamıdır. Kurdistan ve Türkiye’de sorunlar ağırlaşıyor. Herkese çağrımızdır, bu meselenin barışçıl çözülmesi için yol, yöntem bulun. Bu mesele ile kimse bir yere ulaşamayacaktır. Bu sorunun onurlu ve barış içerisinde çözülmesi sadece bizim omzumuzda olmamalı. Bu ülkede barış isteyen herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.”

Bayındır konuşmasında Kürtlerin 100 yıldır mücadele ettiğini vurgulayarak şöyle noktaladı: “Bu yüzyıl Kürt halkının direnişi ile bugüne geldi. Bu direnişin öncüsü Sayın Öcalan’dır. Tecridin kırılması ve Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. Bundan başka bir yol yoktur. Bizim talebimiz onurlu barıştır. Wan’dan buraya halkımız bize destek verdi. Halkımızın taleplerini yerine mutlaka getireceğiz.”  Açıklama sloganlar ve barış güvercinlerin uçurulması ile sona erdi.

Yürüyüş 15 Şubat'ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğduğu köy olan Amara'da son bulacak.