GÖRÜNTÜLÜ

Amed’de açıklama: İşkenceye son verin, İmralı kapılarını açın!

Amed’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm talepleriyle yapılan özgürlük eyleminde konuşan avukat Rezan Sarıca, “İşkenceyi kaldırın, İmralı kapılarını açın” çağrısında bulundu.

ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ

Amed’de binlerce kişinin katıldığı kitlesel bir açıklama yapıldı. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca, "Bu mücadele sayesinde bizler İmralı'da 2019 yılında Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmeler gerçekleştirdik. Özgürlük umudunu yüceltiyor ve büyütüyor. Özgürlük umudunu diri tutanlara selam olsun” dedi. 

Sarıca,  “Hatırlarsınız; Türkiye ve bölgede toplumsal sorunların çözümünde, akılcı barış ve demokratik siyasi müzakere sözlerini ifade etmiştir. Bizler bu görüşmelerde Sayın Öcalan'ın demokratik pozisyonunu koruduğunu, gelecek için kendine güvendiğini, toplumsal barışın inşası için büyük bir heyecan içinde olduğunu gördük. O zaman bu tarihi tespitler ve uyarılarda bulunduk” diye ekledi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yapılan son görüşmeyi anlatan avukat Sarıca, Kürt Halk Önderi'nin şu sözlerini hatırlattı: "Kürtlere yer açmaya çalışıyorum gelin Kürt sorununu çözelim. Bir haftada çatışma durumunu, ihtimalini ortadan kaldırırım diyorum. Ben çözerim, kendime güveniyorum, çözüm için hazırım. Ancak devlet de, devlet aklının gereğini yapmalıdır." 

Avukat Sarıca sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Öcalan'ın bu tespitlerinin en derece haklı olduğunu deneyimledik. Sayın Öcalan, herkesi uyarmak için canla başla mücadele ederken, Lübnan, Rojava bu denli savaş, kutuplaştırma ve çatışma dönemine girmemişti. O zamandan bu yana, savaştan beklenen erkeklik kültürü daha fazla saldırdı. O dönem herkesin dar, dönemsel ve siyasal hesaplara hapsolduğu ortada iken Sayın Öcalan, çözümü önermiştir. Bunu İmralı'da eşi ve benzeri olmayan İmralı tecrit koşullarında yapmıştır. Kürtsüz Türk, Türk'süz Kürt'ün var olmayacağı uyarısında bulunmuştur. Kürtlerin büyümesiyle Türklerin büyümesinin paralele olacağını ifade etmiştir. Ortadoğu'da barış içinde halkların yaşayacağını belirtmiştir. 'Bir hafta içinde olası çatışma ve savaş ihtimalini ortadan kaldırırım. Bunun için kendime güveniyorum ancak devlet aklı da gereğini yerine getirmelidir' dedi. Kürt halkının uzattığı el havada bırakılmıştır. Eskisi gibi siyasal yaklaşımlar ve hesaplar varsa, Kürtlerin varlığının inkarı örtülü bir şekilde ya da farklı sürdürülecekse bundan vazgeçilmeli, stratejik barış projelerine geçilmelidir. Bugünden geriye baktığımızda da tarihi açıklama, tespit ve öngörüler bize bir gerçeği açıklıyor. Sayın Öcalan'ın duruşu toplumun yaşamasını öngörüyor. Bugün diyeceklerim en temel ihtiyaç konumundadır. İşkenceyi kaldırın, İmralı kapılarını açın. Sayın Öcalan'ın demokratik çalışacağı ortamı yaratın."