Amed’de cezaevindeki kız çocuklarına işkence yapıldı!

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nde kız çocuklarına yönelik hak ihlallerini araştıran Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi, işkence ve kötü muamele yapıldığını açıkladı.

Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi, yaptığı inceleme sonucunda kız çocuklarına işkence ve kötü muamele yapıldığını, mahremiyet haklarının ihlal edildiğini belirtti. Baro, düzenlediği basın toplantısıyla raporu paylaştı.

Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sekreteri Büşra Güger, raporlama sürecinde 2023 Eylül ile 2024 Ocak arasında 9 kız çocuğuyla 15 görüşme gerçekleştirildiğini açıkladı.

Büşra Güger, çocukların işkence, kötü muamele, mahremiyet, beslenme, haberleşme, sağlık hizmetine erişim ve tutulma koşulları gibi bir dizi hak ihlaliyle karşılaştıklarını belirtti.

Kız çocuklarının çıplak aramaya maruz bırakıldığını ve mahremiyet haklarının ihlal edildiğini aktaran Büşra Güger, cezaevi personelinin hak ihlallerine karşı mevzuata uygun hareket etmediğine dair kanaatlerini paylaştı.

Ayrıca, çıplak arama ve diğer muamelelere ilişkin hukuki süreç başlatıldığını ve gelişmelerin takip edildiğini belirtti.

Büşra Güger, 11 kişilik koğuşlarda kalan çocukların koğuşların yetersiz ısıtıldığı, temizlik ve kişisel hijyen için yeterli ürünün sağlanmadığı, kantin fiyatlarının yüksek olduğu için çocukların derin yoksulluk ve regl yoksulluğu yaşadığını ifade etti.

Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi, çocukların cezaevindeki hak ihlallerine dair adalet sistemi içerisinde alternatif infaz modellerinin oluşturulması ve çocuğun üstün yararının odak haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak yasal sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.