Özgürlük Mitingi: Direniş ruhunu her alanda gösterdi

Kürt halkı Amed'de kendi iradesi ve Önderi'ne sahip çıkıp tecridi kırmak için direniş ruhunu her alanda gösterdi.

ÖZGÜRLÜK HAMLESİ

Demokratik Kurumlar Platformu (DEKUP) öncülüğünde “Komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed’de buluşuyoruz” şiarıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün talep edileceği “Özgürlük Mitingi” için halk Amed'de bir araya geldi. Mitinge Wan, Riha, Mêrdîn, İstanbul, Adana, Mersin başta olmak üzere tüm K-rdistan kentlerinden halk Amed'de bir araya gelmek için yola çıktı. Yolda yapılan engellemelere karşı halk direnirken, yer yer oturma eylemleri yapıldı.

Miting öncesi Amed’in tüm sokakları polis ablukasına alınırken, İstasyon Meydan’ına gidecek tüm yollar kapatıldı. Valilik yasağının gerekçe gösterildiği mitinge karşı kitle, üç koldan Rezan (Bağlar) Birlik Lisesi, Sur Eski Hal ve Yenişehir AZC Plaza’nın önünde toplanmaya başladı. Polis ablukasına karşı binler üç koldan yan yana gelmeyi sürdürürken, kitle, “Biji Berxwedana Zindana”, “Direne direne kazancağız”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. AZC Plaza’nın önüne, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Asrın Hukuk Bürosu avukatları, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri, Barış Anneleri ve binlerce kişi bir araya geldi.

DİRENİŞ VE GENÇLİK RUHU

Kenttin farklı noktasından AZC Plaza’nın önüne yürüyüşler gerçekleşti. Bütün yasak, engelleme ve düşman hukukuna karşı, kentte ki direniş adeta bir mevzi haline geldi. Amed'in her sokağında görkemli direnişlerin izlerini görmek mümkündü. Atılan bütün sloganların duygusu ve direnişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük içindi. Kürt halkı, Amed'de kendi iradesi ve Önderi'ne sahip çıkıp tecridi kırmak için direniş ruhunu her alanda gösterdi. Özelikle gençlerin alanda, 'İçerde ve dışarıda tecridi kıracağız' sloganı bütün yasaklamalara cevap niteliğindeydi.

Bu direnişin bir hakikat hikâyesi var. Bu hakikat, Kürtlerin Önderi söz konusu olduğunda her alanı mücadele alanı olduğunu göstermekte, gösterdi de. Kürt halkı, kendi Önderi'ne ve direnişine bir kez daha 'Gençlik Apo'nun' fedaisidir sloganıyla sahip çıktığını göstermiş oldu. Bir yandan düşman hukukunu işlemeye devem eden kolluk güçleri, kitleyi gözaltına almakla tehdit ederken diğer bir yanda ise her alanda olduğu gibi tek talebi barış olan anneler, çektikleri zılgıt ve atıkları sloganlarla direnişin ruhunu değişirdi. Miting yasakladı ama halkın iradesi ve direniş yasaklanamadı. Kürt halkı, her alanı miting alanına çevirdi.

BİJİ SEROK APO SOGANLARI BÜTÜN ENGELLEMELERE BİR CEVAP OLDU

AZC Plaza önünde kadınların açtığı, “Kadınlar yürüyor tecridi kırıyor” pankartına el konulmak istenildi. Kadınlar pankartı vermemek için direnirken, kadınlar hakkında “propaganda” gerekçesiyle tutanak tutuldu. Karara tepki gösteren kadınlar, 'Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Toplanan kitle polisin anons yapması üzerine “İçeride dışarıda tecridi parçala” sloganları ve alkışlarla protesto polisin ablukasını protesto etti.

Eşbaşkanlar ve Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın alana girmesiyle kitle, “ Bijî Serok Apo”, “ Jin Jiyan Azadî” sloganları attı. Polisin yaptığı tüm anonslara rağmen kitle sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarına devam etti.

Saatler ilerledikçe kenttin farklı noktalarından AZC Plaza önüne, gelen kitle “Gerilla dimeşe erd û ezman diheje”, “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Bijî Serok Apo” sloganları attı. Yeniden gözaltı tehdidi anonsuna karşı, kitle “Binlerce tutuklu ve gözaltılarımız var kimi korkutuyorsunuz?” sözleriyle tepki gösterdi. Kitle ardından gazetede yer alan Abdullah Öcalan’ın fotoğrafını kaldırdı. Kitleye kaldırılan fotoğrafa alkışlarla destek verdi.

HALKIN KARARLI DURUŞU

Saatlerce süren direnişin ardından sloganlar eşliğinde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Kürt sorunu inkar edilen sorundur. Kürt sorunu bir güvenlik sorunu değildir, Kürt sorunu özgürlükler ve statü sorunudur. Kim çözecek? Var mı adres Türkiye’de Avrupa’da. Kürt sorunun demokratik çözümü için muhatap Sayın Öcalan’dır. Sayın Öcalan’ın fikirlerinden, projesinden korkmayın" dediğinde kitle hep birlikte “Bijî Serok Apo” sloganları attı.

Polislerin sık sık siyasetçilerin sözlerini kesmesini kınayan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tunçer Bakırhan, ise "Bugün karşılaştığımız tablo, aslında 'Türkiye barışını sağlayacağız' diyenleri ters köşe yapan bir tablodur” dedi. 

Kürt halkının Amed'de ki direnişi, tecrit ve uluslararası komplonun boşa düştüğünü bir kez daha göstermiş oldu.