Ana dilinde eğitim insani haktır

HEDEP Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu, “Ana dilinde eğitimin insani bir hak olduğunun ve Kürtlere ana dilinde eğitim verilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz” dedi.

Ana dilinde eğitim ve okullarda bir öğün ücretsiz yemeğin birbiri ile bağlantılı olduğunu savunan HEDEP İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, iktidarın ikisi birbirinin karşısına koyup yönetemeyeceğini söyledi.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan “2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklif” görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sürüyor. Türk Mili Eğitim Bakanlığı bütçesinin önceki günkü toplantısı, HEDEP milletvekillerinin protestosuna sahne oldu. HEDEP’li vekiller, Kürtçeye ve diğer dillere hiçbir kaynak ayrılmamasının yanı sıra bu yönlü bir vurgu veya ifadenin dahi yer almamasını protesto etmek için ellerinde “Anadilinde eğitim haktır” dövizlerle toplantı salonuna geldi. Anaokullarında ücretsiz öğünün kaldırılmasını da protesto eden HEDEP’li vekiller, yeni bütçede bu konuda kaynak ayrılmamasına karşı “Bir öğün yemek haktır” yazılı dövizler de taşıdı.

EĞİTİME BÜTÇE DEVEDE KULAK

HEDEP Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu ve İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, gerçekleştirdikleri eylemin nedenlerine ilişkin ANF’ye konuştu.

Çoklu krizlerin artık halkı nefes alamayacak duruma getirdiğini belirten Zeynep Oduncu, “Savaş politikaları ve kendisinden başkasına alan açmayan iktidar, halkın taleplerini gözardı etmeye devam ediyor. Eğitime ayrılan bütçe devede kulak kalıyor. Okullardaki yetersizlikler, yoksulluğun artması, gelecek kaygısı olan gençlerin kendi yaşamlarına son verme noktasına getirdi. Zaten yoksul ailelerin, zor şartlarda okula gönderdiği öğrenciler, yemek, yurt, kitap parası eklenince okumaktan vazgeçiyor. O yüzden okullarda sağlıklı, yeterli ve ücretsiz yemek verilmesini talep ediyoruz” dedi. Ana dilinde eğitime özellikle dikkat çektiklerini ifade eden Oduncu, “Ana dilinde eğitimin insani bir hak olduğu ve Kürtlerin en meşru hakkı olan ana dilinde eğitime yer verilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Bu yüzden de bütçe görüşmelerinde eylem gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

SAVAŞ YOKMUŞ GİBİ PEMBE TABLO

2024 bütçesine bakınca enflasyonun, açlığın, yoksulluğun, evsizliğin, mutsuzluktan intihar eden gençlerin olmadığı; daha yeni bir mülteci işçi kaçak maden sahipleri tarafından öldürülüp yakılmamış; kadın cinayetleri yaşanmıyormuş, savaş yokmuş gibi pembe bir tablo çizildiğini belirten HEDEP İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, şunları söyledi: “Kürt illeri deyince tüyleri diken diken oluyor ama eşitlik ve demokrasi ağızlarından düşmüyor. Haliyle AKP-MHP faşist ittifakı ile aynı ülkede yaşamadığımızı bu bütçede çok net gördük. Hiçbir gerçeğe değmeyen bir bütçe. Ana dilinde eğitim ve okullarda bir öğün ücretsiz yemek birbiri ile bağlantılıdır. İktidar, ikisini birbirinin karşısına koyup yönetemez.”