YENİLENDİ

Çok sayıda kentte özgürlük yürüyüşü selamlandı

Amed’deki "Özgürlük" mitingine katılımın engellendiği birçok kentte, protesto eylemleri düzenlendi ve tecride karşı ortak mücadele çağrıları yapıldı.

Ankara, Adana, İzmir ve Mersin’de yapılan açıklamalar ve eylemlerle birlikte, halkın tecride karşı direnişi ve barış talepleri sürüyor. Eylemlerde ortak mücadele ile tecrit uygulamalarının son bulması gerektiği vurgulandı. 

ANKARA

DEM Parti Ankara İl Örgütü, parti binası önünde bir açıklama yaptı. Parti Yöneticisi Fahrettin Durmaz, mitinge katılımın emniyet ve valilik tarafından günler öncesinden engellendiğini belirterek, “Otobüslerimiz durduruldu, insanlarımız saatlerce alıkonuldu ve ulaşım hakları engellendi. ‘Özgürlük’ için yapılacak bir mitinge karşı bu tutum kabul edilemez” dedi. 

Durmaz, barış ve özgürlük taleplerinin bastırılmasının çözüm getirmeyeceğini vurguladı ve "Tecrit insanlık suçudur. Halkımız tüm engellere rağmen tecride ve asimilasyona karşı yürüyor" ifadelerini kullandı. Açıklama, “Tecride hayır, barış hemen şimdi” sloganıyla son buldu.

İZMİR

DEM Parti İzmir İl Örgütü, parti binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İzmir Milletvekili Burcu Gül Çubuk, çeşitli kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, kentteki engellemelere dikkat çekerek toplantının amacının Amed'deki "Özgürlük" mitingine destek vermek olduğunu belirtti. İl Eşbaşkanı Düzgün Küçük ise, “Hiçbir baskı demokratik direniş hakkını ortadan kaldıramaz. Tecride karşı mücadelemiz, barış umudunu koruma mücadelesidir” dedi.

ADANA

DEM Parti Adana İl Örgütü’nün parti binası önünde yapmak istediği açıklama polis tarafından engellendi. Parti binası çevik kuvvet tarafından ablukaya alındı, giriş ve çıkışlar kısıtlandı. Bunun üzerine partililer, bina önünde sloganlarla polis engelini protesto etti. İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, “Diyarbakır Valiliği, halkın örgütlü gücünden korktuğu için mitingi yasakladı. Tecride karşı durmak, barış ve özgürlüğü sahiplenmektir” dedi. Eylem, açıklamanın ardından sonlandırıldı.

MERSİN

Mersin'de DEM Parti Akdeniz İlçe Örgütü önünde yapılan açıklamada İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, Amed'deki direnişi selamladı ve engellemelere tepki gösterdi. Konuşmaların ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.

İSTANBUL

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik giderek ağırlaşan ve her yere yayılan İmralı tecridine karşı “ Komploya Karşı Direniyoruz, Amed’de Buluşuyoruz” şiarıyla Amed’de yapılan mitinge ses vermek için Kadıköy ilçe binaları önünde açıklama yapan DEM Parti İstanbul İl Örgütü yöneticileri ve üyelerine polis saldırdı. Polis, açıklamadan saatler öncesinde binanın etrafını ve Kadıköy’ün tüm sokaklarını ablukaya aldı.

Binanın önünde toplanan kitle adına açıklama DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz tarafından yapıldı. DEM Parti Milletvekili Celal Fırat’ın katılımıyla gerçekleşen açıklamada sık sık, “Bijî berxwedana zindana” sloganı atıldı.

Açıklamada, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin neden olduğu genel hukuksuzluktan söz eden Murat Kalmaz’ın konuşması sık sık polisin müdahale anonsuyla engellenmeye çalışıldı. Tüm engellemelere rağmen açıklamasını yapan Kalmaz, bugün Amed’de yapılmak istenilen mitinge gidişlerin Türkiye'nin ve Kürdistan'ın her tarafında yasaklanarak engellemeye çalışıldığını hatırlattı. Kalmaz, bütün yasaklara rağmen Kürt halkının ortaya koyduğu direnişlerle on binlerin Amed’de ulaştığını ve çözüm, barış, demokrasi taleplerini haykırdığını vurguladı.

ÇÖZÜMÜN YOLU, YÖNTEMİ BELLİ!

Çözüm isteniyorsa bunun yolu ve yönteminin belli olduğunun altını çizen Kalmaz, şunları kaydetti: “Çözüm eli barış elini uzatmak istiyorsanız bunun yolu, yöntemi bellidir. Şiddetle, yasakçı politikalarla, hukuksuz politikalarla bu ülkeyi artık yönetemeyeceğinizi görmeniz gerekiyor. Sizin bu politikalarınız artık Türkiye halklarını Türkiye'yi bir bütün olarak çözümsüzlüğe, karanlığa götürdüğünü artık görmeniz gerekiyor. Biz barış elini yıllardır uzatıyoruz. Ama ne yazık ki yıllardır barış yerine çözümsüzlüğü ve savaş politikalarını öne çıkararak sadece Kürtlere, devrimcilere, sosyalistlere değil bir bütün olarak Türkiye'nin karanlığa, uçuruma götürüldüğünü artık eminim görülmüştür. Çözüm, toplumsal uzlaşısı ve yaşanan temel sorunların çözüme kavuşmasına dönük bir iradenin ortaya çıkarılmasıdır. Bizim partimizin ve halkımızın ortaya koymuş olduğu iradeyi sürekli yok sayan kayın politikalarla yasaklı yasakçı zihniyetle bunu engellemeye çalışılıyor. Ama özellikle 31 Mart yerel seçimlerinde şunu gördük, Kürt halkı ve Türkiye Sosyalist Hareketi, Türkiye hakları iradesini çözümden yana, barıştan yana, demokrasiden yana koyarak iktidarı yenilgiye uğratmıştır. Artık şunu görün, Kürt halkını, Kürt halkın iradesini devrimcilerin, sosyalistlerin iradesini kıramazsınız. Buradan ısrar etmeyi bırakın. Bununla birlikte kendinizi de uçuruma götürüyorsunuz.Bu faşizm uygulamalarıyla, bu yasakçı yöntemlerle tarihin çöp sepetine gidecek olan sizlersiniz. Gelin bir an önce barış elini uzattığınız pratikte barış eli olsun. Dün çözümden, barıştan, uzlaştıktan bahsediyorsunuz ama bugün çözüm mitingine, özgürlük mitingine saldırarak, engelleyerek, engellemeye çalışıyorsunuz. Siz de eğer bu konuda samimiyseniz adım atın. Tecrit politikalarını kaldırın. Kürt halkının iradesini tanıyın. Türkiye'nin demokratikleşmesi, Türkiye'de hukuk ortaya çıkması, gelişmesi için ön açın.”

İMRALI KAPILARINI AÇIN!

İktidarın kendi anayasasını bile uygulamadığını hatırlatan Kalmaz, “Anayasayı çiğniyorlar. İktidar ve ortağıyla birlikte kendi ortaya koymuş olduğu yasayla ülke yönetiliyor. Kendi yasalarını bile uygulamıyorlar. Ülkenin ekonomisi batmış. İnsanlar Kürtçe konuştuğu için, halay çektiği için müdahale ediyorsunuz. Artık bundan vazgeçin. Hukuk ortadan kaldırılmış, ekonomisi çökmüş bir ülke gerçekliğini halen burada faşizmde yasal ederek bunu yürütmeye çalışıyorsunuz ama diyoruz nafile.Bir an önce bugün Amed’de ortaya çıkan iradeyi görüp Kürt sorunun demokratik çözümde iradeyi ortaya koyarak bu asıl bizim ortaya koymuş olduğunu iradenin görülmesidir. Binler iradenin Sayın Abdullah Öcalan olduğuna işaret ediyor. Kürt sorunun demokrasi çözümü için İmralı’nın kapılarını açın” dedi.

Açıklama devam ederken kitle, polis ablukasına alındı. Basın zorla alandan çıkarılırken, DEM Parti İstanbul İl yöneticileri ve üyeleri ters kelepçelenerek işkenceyle gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların bazılarının isimleri şöyle: “DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat kalmaz, DEM Parti Parti Meclisi (PM) üyesi Selvi Kalır, DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları Rojda Yılmaz ve Abdullah Arınan, Fince Akman, Nurten Varlık, Songül Şahin, Mehmet Önal, Lütfü Aktaş, İrfan Kaya, Sinan Özyolcu, Resime Karabaş, Remzi yıldız, Resul Aslan, Raif Güzel, Ünal Yusufoğlu, Besra İşsever, Suat Yıldız, Nihat Buzkuş, İlhan Çelik, Salih Tunalı, Metin Tilki, Mehmet Aydemir, Selami Karagöz, Cemil Hanoğlu.”