AP Üyesi Barrena: Abdullah Öcalan dünya çapında bir politik referans

Avrupa Parlamentosu Üyesi Pernando Barrena, "dünya çapında politik bir referans" olarak tanımladığı Abdullah Öcalan’ın özgür olması gerektiğini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki tutsaklığı 25 yılını doldururken, kendisinden yaklaşık 3 yıldır hiçbir haber alınamıyor. Aile ve avukat görüş hakkı tamamen elinden alınarak mutlak iletişimsizlik haline tabi tutulan Abdullah Öcalan’ın üzerindeki bu tecridin kırılması ve özgürlüğünün sağlanması hedefiyle, 10 Ekim’de dünyanın 74 merkezinde yapılan ortak açıklamayla, “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” şiarıyla küresel bir hamle başlatıldı.


Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış mutlak tecrit karşısında İmralı’ya tek girme yetkisini elinde bulunduran CPT başta olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşlar sessizliğini korumaya devam ederken, “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa çözüm” hamlesine ise gün geçtikçe farklı toplumsal kesimlerden destekler gelmeye devam ediyor.  

İspanya’nın Özerk Bask Bölgesi Bask ülkesinin (Euskadi) en büyük koalisyon partisi olan Euskal Herria Bildu’dan Avrupa Parlamentosu (AP) Sol Grup Parlamenteri Pernando Barrena, Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarına ve özgürlüğüne dönük ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.

‘BU TECRİT İNSANLIK DIŞIDIR’

Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarına tepki gösteren AP Parlamenteri Barrena, “Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan mutlak tecrit kesinlikle insanlık dışı ve haksızlıktır. Bu durum artık son bulmalıdır. Kürt Halk Önderi halihazırda 25 yıldır İmralı’da tutsak edilmiştir. Öcalan’ın hapishanedeki koşulları insan hakları standartlarından çok uzaktadır” diye kaydetti. 
‘BENZERSİZ BİR UYGULAMA’

Türk devletinin Abdullah Öcalan dönük sergilediği uygulamaların benzersiz olduğunu vurgulayan Barrena, “Öcalan’ın tutulduğu koşullar, Apartheid rejimi tarafından tutsak edilen Mandela'nın koşulları haricinde dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Uzun yıllar tutsak edilen Basklı tutsaklarda da böylesi görülmemiştir” dedi.

‘UZUN TUTUKLULUK KABUL EDİLEMEZ’

Abdullah Öcalan’ın 25 yılı aşkın uzun tutukluluk koşullarının gelinen aşamada artık kabul edilemeyeceğine de dikkat çeken Barrena, “Tecrit koşulları uluslararası insan hakları tarafından da kesinlikle bir bütün olarak karşı durulan ve reddedilen bir durumdur. İdam cezasına birçok insan karşıdır. Fakat şunu eklemek gerekir ki; ömür boyu hapis cezası da kabul edilemez” diye ekledi.

‘ABDULLAH ÖCALAN DÜNYA ÇAPINDA POLİTİK BİR REFERANS’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, dünya çapında politik bir referans olarak tanımlayan AP Parlamenteri Pernando Barrena, “Abdullah Öcalan, kendi halkları için mücadele veren liderler arasında ve dünya çapında politik bir referanstır. Abdullah Öcalan, Kürt halkı için özgürlük ve barış adına mücadele veren biridir. Ayrıca, Sayın Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm paradigması ve önerisi, geleceğimize dair barışın sağlanması ve Kürt halkının haklarına saygı duyulması açısından çok önemli bir başlangıç noktasıdır” dedi.