Arap aydınlar da ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ hamlesine katıldı

Mısır, Suriye ve Libya’dan çok sayıda aydın, sanatçı, siyasetçi ve akademisyen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm için 10 Ekim’de başlatılan hamleye katıldı.

100’ü aşkın merkezde yapılan basın açıklamaları ile başlatılan hamleye Arap dünyasından da destek geldi.

Bir grup Arap aydın, akademisyen ve siyasetçi, bir açıklamayla "Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorununun siyasi çözümü" için başlatılan küresel hamleye katıldıklarını duyurdu.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Biz bir grup Arap aydını, akademisyeni ve siyasetçisiyiz. 10 Ekim'den itibaren dünya genelindeki aydınlar ve Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ile Kürt sorununun siyasi çözümü için başlatılan uluslararası kampanyaya katılıyoruz.

Önder Abdullah Öcalan, 9 Ekim 1998'de Amerika ve İsrail'in başını çektiği uluslararası bir komplo ile, 15 Şubat 1999'da Kenya'nın başkenti Nairobi'de yakalandı ve Türk devletine teslim edildi. İmralı adasında idama mahkum edildi ve daha sonra idam cezası müebbette çevrildi. Bu karar hukuka aykırı bir mahkeme tarafından alındı.

Uluslararası komplonun temel hedeflerinden biri, Sayın Abdullah Öcalan aracılığıyla Kürt halkını hedeflemekti. Onun özgürlük, adalet, demokrasi, eşitlik ve bölge halklarıyla eşit yaşama talebini hedef aldı. Ancak Abdullah Öcalan, zorluklara direndi, batı ülkelerine teslim olmadı ve bağımsız bir düşünce ve duruşunu sürdürdü. Kürt halkını bu zor dönemden çıkarmak için çalışmalarını sürdürdü. Bu direniş ve mücadele sonucunda, bölgede tüm halkların eşit yaşaması ve dış saldırılara karşı güçlü bir iç savunma gücünün oluşturulması için bir aktör haline geldi.

Aydın ve Önder Abdullah Öcalan, 25 yıldır ağır bir tecrit altındadır. Tüm hukuki hakları ayaklar altına alınıyor ve son üç yıldır kendisinden hiçbir haber alınamıyor. Bu, herhangi bir halk devrimi tarihinde yakalanan liderlere uygulanmamış bir uygulamadır. İmralı'da kendisiyle ne ailesi ne de avukatları görüşebilmektedir.

Abdullah Öcalan, düşünür ve barışçıl bir liderdir. Türk yetkililer ve uluslararası komploda yer alanlar, halklar arasında barışı istiyorlarsa, tehditler savurarak ve mutlak tecridi dayatarak değil, İmralı kapılarını açarak hareket etmelidirler. Bizce çözümün, barışın ve geleceğin anahtarı Abdullah Öcalan'dadır.

Düşünür ve aktivist Abdullah Öcalan'ın bölge ve dünya sorunlarına, özellikle de Kürt sorununun barışçıl yollarla çözümüne yönelik demokratik ulus düşüncesi ve özgür kadın modeli üzerinden taşıdığı fikirlerinin ve liderliğinin önemi bilincindeyiz. Bu nedenle, Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesi, istikrar ve barışın sağlanması için öncü bir düşünür ve lider olarak Abdullah Öcalan'ın rolünün ve fikirlerinin değerini anlıyoruz.

Tüm bu nedenlerle, aşağıdaki imzaları taşıyan bizler, Sayın Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü ve Kürt sorununa barışçıl, demokratik bir çözümü talep eden uluslararası kampanyaya dayanışmamızı ve katılımımızı ilan ediyoruz. Aynı zamanda Türk yetkililerin uyguladığı tüm yasa dışı ve siyasi tecritleri ve mahrumiyet vakalarını kınıyoruz. Ayrıca, avukatların ve ailesinin kendisiyle görüşmesine izin vermemekle birlikte, bu hukuk dışı ve ahlak dışı uygulamaları ortaya çıkarmak ve halkın yaşadıklarını kınamak için çalışıyoruz. Coğrafyası ve altyapısı hedef alınan Kürt halkının karşı karşıya kaldığı savaş ve katliamlara karşı adaletsiz ve kabul edilemez bir uluslararası sessizlik karşısında hareket ediyoruz.”

İmzacılar

Ali Ahmed Bedrakhan, Görüntü Yönetmeni, Mısır

Mısır Halk Meclisi Üyesi, Atef Magawry

Büyükelçi Şerif Şahin, Eski Lübnan ve Irak Büyükelçisi, Mısır

Dr. Muhammed Refaat El-İmam, Modern Tarih Profesörü ve Sanat Fakültesi eski Dekanı, Mısır

Dr. Taha Eli Ahmed, Nivîskar û Lêkolînerê Siyasî, Mısır

İlhami El-Milêcî, Gazeteci-Yazar, Mısır

Raîda Huseyin Abdullah Al-Dhabhani, Barış Elçisi, Yemen

El-Remalî, Gazeteci-Yazar, Mısır

Yûsêf Wahîb, Gazeteci-Yazar, Mısır

Dr. Semîr Fadêl, Üniversite Öğretmeni, Mısır

Osman Baraka, Siyasi Analist, Libya

Şerif Abdülhamid, Körfez İran/Mısır Araştırmaları Merkezi Başkanı

Abdo Magrîbî, Nivîskar û Rojnamevanê Misrî, Mısır

Şukrî Sîxanî, Reform Hareketi Başkanı ve MSD Konsey Başkanlığı Üyesi

Dr. Elî Sebêt, Araştırmacı ve Akademisyen, Mısır

Dr. Farnaz Atiya, Siyasi Bilimler Profesörü, Mısır

Sayed Mostafa, Gazeteci ve Medya Kişiliği, Mısır

Mihemed Fethî El-Şerif, Arap Çalışmaları Araştırma Merkezi, Mısır

Mohsen Awadallah, Gazeteci-Yazar, Mısır

Mihemed Hesen Amêr, Gazeteci ve Siyasi Analist, Mısır

Dr. Mehmûd Zayêd, Üniversite Öğretmeni, Mısır

Dr. Ehmed Receb, Avukat ve Arap Avukatlar Birliği Başkanı, Mısır

Fîras Yûnis, Siyasetçi ve Yazar, Suriye

Hanî El-Cimol, Yerel ve Uluslararası İlişkiler Araştırmacısı, Mısır

Ramî Zohdî, Bağımsız Siyasetçi, Mısır

Adil El-Fexaranî, Gazeteci, Mısır

Elaa Abdel Fattah Seyid, Yayımcı, Mısır