Aras: Tecritle Kürt sorununun çözümü engelleniyor

İHD Wan Şubesi yöneticilerinden avukat Heval Sinan Aras, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a tecritle Kürt sorununun barışçıl, demokratik ve akılcı çözümünün engellendiğini söyledi.

İHD Wan Şubesi’nden Heval Sinan Aras, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin, Türk Ceza Kanunu ve İnfaz Kanunu’na da aykırı olduğunu vurguladı.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde mutlak tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tutsaklar Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ile Veysi Aktaş'tan haber alamama hali 35'üncü ayında. “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında dünyanın dört bir yanından eylem ve etkinlikler devam ediyor. Kurdistan ve Türkiye’deki cezaevlerinde kalan siyasi tutsakların kampanyaya destek olmak üzere başlattıkları açlık grevi eylemi ise 55’inci gününe girdi.

ANF’ye konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi yöneticilerinden Heval Sinan Aras, infaz kanununa göre tam teşekkülü bir hastanede veya Adli Tıp Kurumu’nda alınacak bir belgeyle hasta tutsakların infazının ertelenip tedavi edilebileceğini belirterek, “Maalesef, burada savcılara yasadan kaynaklı bir takdir hakkı tanınmış, bu hak keyfi bir şekilde kullanılabiliyor, hasta mahpuslar aleyhine kararlar alınabiliyor” dedi.

AÇLIK GREVİNDEKİLERE BASKILAR

Açlık grevinde bulunan tutsaklara yönelik de ciddi ihlaller yaşanmaya başlandığını kaydeden avukat Heval Sinan Aras, “Türkiye taraf olduğu sözleşmelere uygun davranmıyor. Anayasa, Türk Ceza Kanunu ve İnfaz Kanunu ihlal edilebiliyor. Gerekli sağlık kontrolleri, ilaç ve gıda takviyesi yapılmıyor. Özellikle disiplin cezaları veriliyor, tecride maruz bırakılıyor” diye konuştu.

TEK KİŞİLİK HÜCRELERDE YALNIZLAŞTIRMA

F Tipi cezaevlerinin yanı sıra Yüksek Güvenlikli ve S Tipi cezaevlerinde tamamen tecrit uygulandığını belirten Av. Aras, şöyle devam etti: “Tutsaklara ceza içinde ceza veriliyor. Tek kişilik hücrelerle insanları tamamen yalnızlaştırıp, yani yaşarken bir nevi fikirsel olarak ölümüne sebebiyet veriliyor. Çok uzak yerlerde, farklı illerde cezaevleri kuruluyor. Tutuklu ve hükümlü yakınları kolay bir şekilde ziyarete gidemiyor.”

İMRALI’DAKİ TECRİT YASADIŞI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin de Türk Ceza Kanunu ve İnfaz Kanunu’na aykırı olduğunu hatırlatan avukat Aras, şunları söyledi: “Yasalara göre aileleriyle, yakınlarıyla ve avukatlarıyla görüşmesi gerekiyor. 35 aydır bu hak engelleniyor. Burada yasal mevzuat uygulanmıyor. Abdullah Öcalan izole edilerek, yoğun çatışma ortamından özellikle savaş politikaları temelinde Kürt sorununun çözümsüzlüğü süreklileştirmek isteniyor. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritle Kürt sorununun barışçıl, demokratik ve akılcı bir şekilde çözümü engelleniyor.”